Annons

Hundratals köpte sex i hyreshus – 45-åring ska ha tjänat 100 000 kronor på svarthyrd bordell

Malmö Mannen hjälpte kvinnor från Latinamerika att ta sig till Malmö. Sedan bokade han in sexköpare åt dem och tog betalt, enligt misstankarna om grovt koppleri. 45-åringen ska själv ha bott i rummet intill samtidigt som sexhandeln pågick för fullt.
Prostitution i hyresrätt
Foto: Polisen

Hundratals män köpte sex för hundratusentals kronor i hyreshuset på Sorgenfri i centrala Malmö. För två år sedan slog polisen till och nu har ett åtal riktats mot den som pekas ut som ansvarig.

För att kunna avslöja sexhandeln från insidan tvingades polisens spanare spela sexköpare och boka in en träff i lägenheten. Kontakterna gick via en öppen annons på en sexsajt och på plats öppnade en kvinna och släppte in den falska sexköparen. Kvinnan frågade om det gick bra att betala kontant, polisen tog fram sin tjänstelegitimation, och kvinnan bröt ihop. Detta framgår av förundersökningsprotokollet som beskriver hur härvan nystades upp.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Mobiltelefonen avslöjade prostitution

I rummet bredvid låg den nu åtalade 45-åringen på sin säng och låtsades, enligt polisen, sova. Ett PM från tillslaget beskriver lägenhetens båda sovrum:  ”ligger vägg-i-vägg i lägenheten och det är lyhört mellan rummen”.

När polisen ringde upp telefonnumret från sexannonsen började det vibrera i sängbordet bredvid mannen. Där låg en mobiltelefon som kom att bli en nyckel i den fortsatta utredningen.

Prostitution
Polisen nystade upp härvan på Sorgenfri genom en mobiltelefon.

Enligt åtalet ska mannen ha hjälpt två kvinnor från Latinamerika att åka till Sverige i syfte att sälja sex. Som bevisning finns bland annat omfattande chattkonversationer inför resorna. Enligt dokument i utredningen ska han även ha skött kontakter med Migrationsverket för att ge en kvinna uppehållstillstånd i Sverige. När sexköparna i Malmö sedan trodde att det var prostituerade kvinnor som de tog kontakt med ska det i själva verket ha varit 45-åringen som svarade på meddelanden och dirigerade strömmen av män till hyreshuset på Sorgenfri.

Annons

Den åtalade har nekat till brott och sagt att han bara hjälpt en kvinna med att söka visum, skriva sms och överföra pengar. Den andra kvinnan som ska ha sålt sex på adressen vill han inte kommentera.

Läs mer: Så hyr du ut säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell

45-åringen har berättat i förhör att han hyrt lägenheten svart av en bekant som flyttat utomlands. Enligt åklagaren är den affären en av delarna som gör att mannen i förlängningen gjort sig skyldig till koppleri. 45-åringen ska ha annonserat efter sexköpare, skött kontakterna med männen och upplåtit lägenheten som bordell. Åklagaren klassar brottsmisstankarna som grova eftersom verksamheten på kort tid varit omfattande vilket gett en stor vinst för mannen. Rättegången startar i november.

Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

Hundratals sexköpare och stora summor pengar

Enligt polisens uträkning ska 101 personer ha köpt sex i lägenheten för totalt 307 000 kronor. Av detta ska 100 000 kronor ha gått rakt ner i fickan på 45-åringen, som nekar till brott.

Annons

Telefonen som polisen hittade i sängbordet har på flera sätt varit avgörande i utredningen. När polisen slog till mot lägenheten fanns inga sexköpare på plats men utredarna har i efterhand spårat upp flera män via swishbetalningar och chattar. Tingsrätten har redan dömt sex män till böter för att ha köpt sex i lägenheten.

Att medvetet upplåta en bostad till någon som sysslar med prostitution är ett brott med fängelse på straffskalan. Efter att sexhandeln i Sverige i stort sett försvunnit från gator och hotell har andra- och tredjehandshyrda hyresrätter blivit hårdvaluta för kopplare, hallickar, som driver prostitutionen. Tidigare i år kunde Hem & Hyra avslöja hur ett hus på Davidshallsgatan blivit en knutpunkt för sexhandel eftersom det var möjligt att hyra hyresrätter anonymt och per dygn.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong
Huset på Davidsghallsgatan

Tidigare har en rad omfattande härvor avslöjats där personer, lägenhetshallickar, tjänat pengar på att förmedla bordellägenheter. Det rör sig ofta om svarthyrda hyresrätter och på samma sätt är det vanligt med uppsägningar av hyresgästers kontrakt via hyresnämnden som är kopplade prostitution.

Fakta: Sexköp och koppleri – vanligast i hyreshus

Lagboken

Det är olagligt att köpa sex men inte att sälja. Koppleri är når någon medvetet tjänar pengar på en annan persons prostitution, till exempel genom att erbjuda marknadsföring, lokal eller lägenhet. Det kan ge upp till fyra års fängelse i normalfallet, vid grovt brott ligger straffet på max tio år.

Människohandel är när någon ”rekryterar, transporterar, inhyser” en person för prostitution, eller andra syften som exempel tvångsarbete eller krigstjänst. Kan ge mellan sex månaders och fyra års fängelse.

Fakta: Så hyr du ut säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell

Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand bör tänka på några saker för att vara säker på att inte bli inblandad i prostitution.

  1. Hyr aldrig ut din lägenhet i andra hand utan att hyresvärden har informerats och gett grönt ljus. Det finns anledning att vara försiktig med uthyrningstjänster som Airbnb för kortare perioder på dagar eller veckor. För så korta perioder får du i regel ändå inte tillstånd av hyresvärden.

Om du ändå beslutat dig för att hyra ut och har fått godkänt.

  1. Kontrollera identiteten på den du hyr ut till och skriv ett riktigt andrahandskontrakt.
  2. Se till att ha fungerande kontaktvägar till din hyresvärd så att du enkelt kan bli nådd och inte missar en eventuell varning. Bor du inte själv kvar i lägenheten kan det vara bra att på något vis ha tillgång till din post.
  3. Prata med en pålitlig granne som kan hålla lite koll och snabbt slå larm om något går fel.

Om allting ändå spårar ur, trots dina försiktighetsåtgärder:

  1. Avsluta uthyrningen. Kontakta polisen om du misstänker att det pågår något som är olagligt.

Den sista punkten är viktig. En hyresgäst som känner till att det pågår prostitution i hens andrahandsuthyrda lägenhet men inte sätter stopp kan göra sig skyldig till brott som koppleri.

Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Här stjäl bedragare Hyresgästföreningens pengar – liga lurade äldre via falska telefonsamtal från banken Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.