Annons

Socialtjänsten slarvade bort pensionärens bostad

Nyheter ​Den kvinnliga pensionären såg i god tid att hon inte skulle klara av att betala hyran. Så hon vände sig till socialtjänsten i Helsingborg som beslutade att ta på sig ansvaret för hyrorna. Sen gick det snett.

​Först skrev kommunen fel bankgironummer, så att hyran inte kom fram till hyresvärden Nielsen Förvaltning i tid.

Annons
Sen missade kommunen att skriftligen underrätta hyresvärden om att kommunen tagit över ansvaret för hyran.
– Vi har inte rutiner för sådana skriftliga underrättelser säger Lena Persson som är enhetschef för boendefrågor vid Helsingborgs socialförvaltning. Det är ytterst sällan vi är inkopplade i så god tid att det är aktuellt med skriftliga besked till värden.
Persson understryker att hon inte kan kommentera detta enskilda fall.
När Nielsen Förvaltning varken fått in hyran i tid eller fått något skriftligt besked om att socialförvaltningen tagit över ansvaret för hyresbetalningen blev den kvinnliga pensionären uppsagd.
Såväl tingsrätt som hovrätt har godkänt hyresvärdens uppsägning av hyreskontraktet.
– Om vräkningen verkligen genomförs ska kommunen se till att kvinnan ändå har tak över huvudet, exempelvis på ett vandrarhem, säger Lena Persson. Och så ska vi försöka medverka till att kvinnan åter kommer in på den vanliga bostadsmarknaden.
– Tyvärr är det mycket ont om bostäder i Helsingborg.
Nielsen Förvaltnings jurist Christer Sandström säger att avhysningen kommer att genomföras.
– Hyresavtalet är förverkat.
Men nu vet ni ju att hyran kommer in. Nielsen Förvaltning behöver inte vräka kvinnan.
– Vi har drivit den här saken och tänker fullfölja processen.
Hyresgästföreningen ska överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen.
– Det är orimligt att hyresgästen straffas för att socialtjänsten gjort fel. Vi vill att detta problem ska bli belyst säger Stefan Bohlin, jurist vid Hyresgästföreningens kontor i Helsingborg.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär 21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinne Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.