Annons

Stor brist på bostäder för flyktingar

Nyheter Antalet asylsökande väntas öka kraftigt under nästa år. Redan i dag råder det stor brist på boende. Om inget görs kommer bristen att vara dubbelt så stor i slutet av 2014.

Migrationsverket har justerat upp sin prognos för hur många människor som väntas söka asyl 2013 och 2014. I år väntas det bli mellan 52 000 och 62 000, nästa år mellan 52 000 och 69 000 asylsökande. Främst är det konflikten i Syrien som förklarar ökningen, men även de dramatiska händelserna i Egypten och Libyen. Omkring 55-60 procent av dessa beviljas i dagsläget uppehållstillstånd, vilket i dag tar mellan fyra och fem månader.

Bristen på anvisade bostäder från kommunerna för dem som beviljats uppehållstillstånd gör att omkring 8 000 personer tvingas bo kvar i asylboendet och inte på riktigt kan börja sin etablering i Sverige. Om inget händer kommer den siffran vara närmast fördubblad i slutet av 2014, enligt Migrationsverkets prognos.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det innebär att de hamnar i ett konstigt vänteläge. Dessutom tvingas vi ordna tillfälliga boenden åt de nyanlända som söker asyl, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Tillfälliga boenden innebär ofta vandrarhem eller campingplatser, som är fyra gånger dyrare än en plats i en lägenhet. De 17 000 tillfälliga boenden som Migrationsverket nyligen upphandlat bedöms vara slut i början av nästa år. Därför har en ny upphandling påbörjats för att möta behovet.

Annons
Läs också Efter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd” Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Striden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.