HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stora prisskillnader för vatten och avfall

Jönköping En dusch i Torsås är dubbelt så dyr som en dusch i Mullsjö. Å andra sidan är soppåsen billigare för Toråsbon än Habobon. Hem&Hyra undersöker varför kostnaderna för vatten och avfall skiljer sig mellan hyresgäster i olika kommuner.

Hyresgästerna i Torsås kommun i Kalmar län betalar 6 626 kronor per år för vatten och avlopp. Fem mil längre bort, i Kalmar kommun, kostar vattnet bara 4 723 kronor per år. Åker man ytterligare några mil längre bort hamnar man i länets billigaste vattenkommun Nybro. Där sparar hyresgästerna cirka 2 600 kronor per år på att bo i Nybro jämfört med kompisen i Torsås.

– Vi är en liten kommun med förhållandevis många meter rör mellan varje abonnent. Det gör att de fasta kostnaderna blir högre, säger Henrik Juel, VA-chef på Torsås kommun.

Läs ocksåStor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll

Den lilla kommunen Torsås har det dyraste vattnet i hela Kalmar län. Generellt är VA-kostnaden som högst i kust- och glesbygdskommuner. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten, gjord av Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO. Här redovisas fakta om prisnivåer och prisskillnader som finns mellan olika kommuner för sophämtning, VA, el och fjärrvärme.

I Jönköpings län utmärker sig Mullsjö med det billigaste vattnet. 3 038 kronor per år betalar varje hyresgäst för sin vattenkonsumtion jämfört med 5 484 kronor i Värnamo. Men det låga priset i Mullsjö är snart ett minne blott. 

– Vi har inte höjt den fasta delen i den takt man behövt. Nu ska vi höja de fast avgifterna successivt under tre år, säger Alf Florentzon, marknadsansvarig på Mullsjö Energi och Miljö AB. 

Läs ocksåHFAB säger nej till byte

Värnamo är den dyraste vattenkommunen. Enligt VA-chefen på Värnamo kommun beror det på att kommunen ligger i framkant i en generell utveckling mot en drift mer centraliserad till de större orterna och reningsverken. 

– Vi har just byggt ett nytt avloppsreningsverk och nya överföringsledningar mellan orterna. Investeringarna ger ökade taxor för vatten i kommunen. De billigare kommunerna har fortfarande investeringarna och därmed ökningen av taxor framför sig, säger VA-chefen Anti Vähäkari på Värnamo kommun. 

Nils Holgersson-undersökningen bekräftar att det behövs en modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät. Bland annat på grund av klimatförändringarna med ökade skyfall och översvämningar. Det kommer sannolikt innebära höjda avgifter för hushållen framöver.

Läs ocksåNorrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa
Läs också Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.