Annons

Stora prisskillnader för vatten och avfall

Jönköping En dusch i Torsås är dubbelt så dyr som en dusch i Mullsjö. Å andra sidan är soppåsen billigare för Toråsbon än Habobon. Hem&Hyra undersöker varför kostnaderna för vatten och avfall skiljer sig mellan hyresgäster i olika kommuner.

Hyresgästerna i Torsås kommun i Kalmar län betalar 6 626 kronor per år för vatten och avlopp. Fem mil längre bort, i Kalmar kommun, kostar vattnet bara 4 723 kronor per år. Åker man ytterligare några mil längre bort hamnar man i länets billigaste vattenkommun Nybro. Där sparar hyresgästerna cirka 2 600 kronor per år på att bo i Nybro jämfört med kompisen i Torsås.

– Vi är en liten kommun med förhållandevis många meter rör mellan varje abonnent. Det gör att de fasta kostnaderna blir högre, säger Henrik Juel, VA-chef på Torsås kommun.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den lilla kommunen Torsås har det dyraste vattnet i hela Kalmar län. Generellt är VA-kostnaden som högst i kust- och glesbygdskommuner. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten, gjord av Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO. Här redovisas fakta om prisnivåer och prisskillnader som finns mellan olika kommuner för sophämtning, VA, el och fjärrvärme.

I Jönköpings län utmärker sig Mullsjö med det billigaste vattnet. 3 038 kronor per år betalar varje hyresgäst för sin vattenkonsumtion jämfört med 5 484 kronor i Värnamo. Men det låga priset i Mullsjö är snart ett minne blott. 

Annons

– Vi har inte höjt den fasta delen i den takt man behövt. Nu ska vi höja de fast avgifterna successivt under tre år, säger Alf Florentzon, marknadsansvarig på Mullsjö Energi och Miljö AB. 

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Värnamo är den dyraste vattenkommunen. Enligt VA-chefen på Värnamo kommun beror det på att kommunen ligger i framkant i en generell utveckling mot en drift mer centraliserad till de större orterna och reningsverken. 

– Vi har just byggt ett nytt avloppsreningsverk och nya överföringsledningar mellan orterna. Investeringarna ger ökade taxor för vatten i kommunen. De billigare kommunerna har fortfarande investeringarna och därmed ökningen av taxor framför sig, säger VA-chefen Anti Vähäkari på Värnamo kommun. 

Annons

Nils Holgersson-undersökningen bekräftar att det behövs en modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät. Bland annat på grund av klimatförändringarna med ökade skyfall och översvämningar. Det kommer sannolikt innebära höjda avgifter för hushållen framöver.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.