HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stora prisskillnader för vatten och avfall

Jönköping En dusch i Torsås är dubbelt så dyr som en dusch i Mullsjö. Å andra sidan är soppåsen billigare för Toråsbon än Habobon. Hem&Hyra undersöker varför kostnaderna för vatten och avfall skiljer sig mellan hyresgäster i olika kommuner.

Hyresgästerna i Torsås kommun i Kalmar län betalar 6 626 kronor per år för vatten och avlopp. Fem mil längre bort, i Kalmar kommun, kostar vattnet bara 4 723 kronor per år. Åker man ytterligare några mil längre bort hamnar man i länets billigaste vattenkommun Nybro. Där sparar hyresgästerna cirka 2 600 kronor per år på att bo i Nybro jämfört med kompisen i Torsås.

– Vi är en liten kommun med förhållandevis många meter rör mellan varje abonnent. Det gör att de fasta kostnaderna blir högre, säger Henrik Juel, VA-chef på Torsås kommun.

Läs ocksåHyresskuld efter renovering gav kortare uppsägningstid

Den lilla kommunen Torsås har det dyraste vattnet i hela Kalmar län. Generellt är VA-kostnaden som högst i kust- och glesbygdskommuner. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten, gjord av Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO. Här redovisas fakta om prisnivåer och prisskillnader som finns mellan olika kommuner för sophämtning, VA, el och fjärrvärme.

I Jönköpings län utmärker sig Mullsjö med det billigaste vattnet. 3 038 kronor per år betalar varje hyresgäst för sin vattenkonsumtion jämfört med 5 484 kronor i Värnamo. Men det låga priset i Mullsjö är snart ett minne blott. 

– Vi har inte höjt den fasta delen i den takt man behövt. Nu ska vi höja de fast avgifterna successivt under tre år, säger Alf Florentzon, marknadsansvarig på Mullsjö Energi och Miljö AB. 

Läs ocksåÖbos jakt på svartuthyrare – 500 har blivit av med sina lägenheterBilden visar en del av huset där Öbo har sitt kontor.

Värnamo är den dyraste vattenkommunen. Enligt VA-chefen på Värnamo kommun beror det på att kommunen ligger i framkant i en generell utveckling mot en drift mer centraliserad till de större orterna och reningsverken. 

– Vi har just byggt ett nytt avloppsreningsverk och nya överföringsledningar mellan orterna. Investeringarna ger ökade taxor för vatten i kommunen. De billigare kommunerna har fortfarande investeringarna och därmed ökningen av taxor framför sig, säger VA-chefen Anti Vähäkari på Värnamo kommun. 

Nils Holgersson-undersökningen bekräftar att det behövs en modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät. Bland annat på grund av klimatförändringarna med ökade skyfall och översvämningar. Det kommer sannolikt innebära höjda avgifter för hushållen framöver.

Läs ocksåHöjda hyror hos Eksta i Kungsbacka
Läs också Satsar 25 miljoner på trollstig och boulebana i Nolby Lyckad satsning gör Nolby tryggare igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.