Annons

Stora summor för små djur

Lund Lushunden Kotte jagar ohyra som är ett växande problem i Skåne. För MKB i Malmö har kostnaden stigit dramatiskt de fem senaste åren. I Lund har AF lyckats vända utvecklingen.
Foto: Kristina Wahlgren
Lushunden Kotte jobbar med att hitta vägglöss.

Hunden Kotte sitter alldeles stilla. Han är fullt fokuserad på sin uppgift – att hitta vägglöss.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så fort husse ger honom tecken börjar sökandet. Ett par sekunder senare står han stilla med nosen några centimeter från levande vägglöss. Belöningen är lek med en älskad tennisboll.
– Han älskar sitt jobb och tennisbollen är hans livsglädje, förklarar husse Andreas Strand på Passéra Detection Dogs.

Kotte är en av nio hundar i landet som är tränade för att hitta vägglöss. Han har hela södra Sverige som arbetsplats.
– Att få in vägglöss hemma är allas skräck. Det finns inget värre för man kan inte lösa det själv. Man måste sanera lägenheten och under tiden måste man sova i sin säng för att locka fram djuren. En tröst i bedrövelsen är att det går att säkra sängen med madrasskydd för att slippa bli biten, om man är beredd att ta den kostnaden, säger Hans Hanserup på Anticimex.

Vägglöss finns inte bara i hyreslägenheter utan i villor, på biografer och på hotellrum. En ensam hona kan på ett halvår leda till 30 000 nya vägglöss. I flerfamiljshus är spridningsrisken större. 2011 sanerade Anticimex vid drygt tusen tillfällen i Skåne – i fjor: 1 844 saneringar.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

I Lund har LKF har sett saneringsnotan skena i väg. Enligt Bertil Lundström, teknisk chef, handlar det mest om råttor medan löss är ovanliga.
– De utvändiga skadedjuren är ett stort bekymmer men hyresgästen märker det inte alltid på grund av våra förebyggande åtgärder, säger han.

Annons

AF bostäder i Lund drogs med stora kostnader men lyckades sedan vända utvecklingen.
– Vi har inte sopat under mattan att vi har haft problem med vägglöss. Vi tog ett krafttag, säger kommunikationschefen Dag Oredsson som tror att det är viktigt med information till hyresgästerna, även på engelska.
– Folk kan bli oroliga och tro att de ska behöva betala men så är det inte.

Trelleborgshem har klarat sig billigt undan i sammanhanget med bara ett fall av skadedjur i en lägenhet i fjor. Det har förekommit myror i bostäder men till skillnad från i till exempel Malmö och Lund lyser vägglössen med sin frånvaro på sydkusten.

Läs ocksåLena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”Toalettdörren gick i baklås och Lena, 69 år, blev inlåst. Först nio dygn senare kunde hennes barn rädda henne.

– Vi har inte analyserat närmare varför vi inte har några problem. Om det rör sig om tillfälligheter eller tur vet jag inte, säger Pia Jönsson, vd på Trelleborgshem.

Hon spekulerar i att bolagets låga omsättning av hyresgäster kan vara en av förklaringarna.

– Vi har avtal med saneringsfirmor men har hittils inte behövt använda oss av dem, säger hon.

För MKB:s del har problemen och kostnaderna för ohyra i lägenheter stegrat. Tidigare betalades varje insats separat men nu fångas saneringarna, förebyggande arbete och kundkontakter upp under samma avtal med en saneringsfirma. Förra året blev totalkostnaden 5,7 miljoner.

Annons

– Vi jobbar mer systematiskt nu och försöker informera hela trapphuset även om det bara är problem i två lägenheter. Vi gör en samlad insats och det är en del av kostnadsökningen, säger Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB.

Han ser inget mönster i var ohyran dyker upp men en möjlig förklaring till ökningen i förändrade resmönster och att odjuren följer med hem.

– Folk rör sig mer utomlands än tidigare. Förut reste man var tredje år, kanske till Mallorca. Nu är man ute flera gånger per år och till andra typer av platser.

 

Fakta: Så mycket pengar kostar ohyran

MKB

2010: 550 000 

2015: 4,5-4,8 miljoner

Sanering av ohyra i lägenhet, råttor ej inkluderat.

LKF

2010: 344 489

2015: 618 603

Saneringskostnader till följd av skadedjur.

AF Bostäder

2010: 172 500

2015: 43 750

Lägenhetssanering, behandling av möbler och utgifter för hotellnätter.

Trelleborgshem

2010: Inga kostnader

2015: Ett fall, oklar kostnad

Problem täcks av försäkring och innebär inte någopn merkostnad.

Fakta: Så undviker du vägglöss

Vägglöss finns lite överallt: hotell, vandrarhem, biograf, tåg.

Bor du på hotell – undersök sängen. Små svarta prickar kan vara spillning.
Packa in upp väskan på resor och lägg väskan en bit från sovplatsen.
Låt väskan vara stängd. En nykläckt vägglus är pytteliten och gömmer sig lätt.

Läs också Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.