Annons

Största allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi

Göteborg Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag vill höja hyran med 2,2 procent 2021. Hyresgästföreningen säger nej och kräver frysta hyror. ”Att höja hyrorna nu är orimligt och tondövt” säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder kräver alla att få höja sina hyror med 2,2 procent från och med den 1 januari 2021.

Det berättar Hyresgästföreningen i ett mejl till sina medlemmar i Göteborg idag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tillsammans har de fyra bolagen ungefär 73 000 lägenheter, där en stor del av göteborgarna bor. Det gör bolagen till landets största allmännytta.

Hyresgästföreningen region Västra Sverige har redan tidigare gått ut och krävt stopp för hyreshöjningar under 2021

Carl-Johan Bergström.

– Är det något år det inte finns utrymme för hyreshöjningar så är det nu. Det är inte bara något vi säger, sade förhandlingschef Carl-Johan Bergström till Hem & Hyra tidigare i veckan.

Nu säger han att Hyresgästföreningen är ”besviken men inte förvånad ” över att Göteborgs stads bostadsbolag vill se hyreshöjningar trots coronapandemin.

Annons

– Vi tycker det är orimligt och tondövt att man väljer att göra på det här sättet. Bolagen hade kunnat avvakta med höjningar, säger Carl-Johan Bergström.

Bland annat menar Hyresgästföreningen att bolagen sparat mycket pengar på planerat underhåll som ställts in eller blivit billigare under året. Förra årets hyreshöjningar borde alltså räcka även för 2021.

Läs ocksåHyresgästföreningen kräver frysta hyror i Storgöteborg

Samtidigt konstaterar Carl-Johan Bergström att yrkandet från de fyra bolagen i Framtiden-koncernen ligger lägre än fjolårets krav (3,3 procent) och även under vad de kommunala och privata värdarna i Stockholm krävt (2,8 procent).

– På vissa andra håll i landet ligger kraven på 3–4 procent. Så någon sorts hänsyn har man ändå tagit i Göteborg och det är positivt. Man får också komma ihåg att förhandlingarna precis har börjat, vi vet inte ännu vart detta tar vägen. Men vi ser inget utrymme för höjningar, säger Carl-Johan Bergström.

Eva Paulson är Framtiden-koncernens hyresmarknadschef. Hon bekräftar yrkandet men vill inte kommentera det mer än så i nuläget.

Läs ocksåCorona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

– Vår ståndpunkt är att detta håller vi mellan parterna i förhandlingsrummet. När det kommer en uppgörelse kommer vi att kommentera den, säger Eva Paulson.

Annons

LÄS MER:

Listan över alla värdar i Västra Götaland som vill höja hyran 2021

Så förhandlas din hyra

Så kan du själv påverka förhandlingen

Läs också Så kan coronapandemin påverka din hyra 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.