Annons

Sundsvallsbo fick hyran sänkt med 2000 kronor

Sundsvall Anna betalade 2 000 kronor för mycket i hyra. Hyresnämnden beslutade att sänka hyran. Då försökte hyresvärden vräka henne istället.
Anna (fingerat namn) fann sin drömlägenhet när hon flyttade från Stockholm till sin gamla hemstad Sundsvall.
 
– Lägenheten låg i mina gamla barndomskvarter. Jag blev förälskad direkt, berättar Anna.
 
Huset var av modell äldre med endast tre lägenheter och gångavstånd till skolan där Annas barn skulle gå. Det var perfekt.
 
Redan under hösten började dock problemen. Värmen fungerade inte och trots att Anna sa till hyresvärden vid ett flertal tillfällen hände inget. Hon kontaktade
 
Hyresgästföreningen som rådde henne att deponera delar av hyran (värmekostnaderna) till länsstyrelsen. Samtidigt började Anna fundera på hyran. Hon betalade 9 900 för 110 kvadratmeter.
 
– Vänner som jag berättade om hyran för blev chockade.
 
Frågan gick till Hyresnämnden som beslutade att Annas månadshyra skulle sänkas med 2 000 kronor. Men därmed var saken inte klar. Samma dag som hyresbeslutet kom fick Anna besked om att hon skulle avhysas för att hyresvärden skulle flytta in i hennes lägenhet. Anna vägrade flytta och hyresvärden drog tillbaka hotet. Men bara för en tid.
 
I dagarna har Anna blivit avhyst – igen. Den här gången hävdar hyresvärden att Anna inte betalat hyran.
 
– Värden menar att jag inte betalat för de månader då jag deponerade delar av hyran. Men pengarna ligger ju kvar på länsstyrelsen.
 
Trots alla turer vill Anna stanna kvar i lägenheten.
 
– Jag och barnen trivs bra i det här området och hon ska inte kunna tvinga iväg oss.
 
Innan jul försökte Hyresgästföreningen få till ett möte med hyresvärden för att ”rensa luften” och kanske komma fram till en lösning på konflikten. Men hyresvärden infann sig aldrig.
Till Hem & Hyra vill hyresvärden inte ge några kommentarer.
 
– Jag vågar inte säga någonting i det här, men det finns ju anledningar till att jag driver det vidare, säger hyresvärden.
 
– Eftersom hyresgästen har deponerat hyran till länsstyrelsen tror jag inte att hyresvärden kommer att kunna vräka henne, säger Niclas Häggkvist, jurist på Hyresgästföreningen.
 
Fakta besittningsrätt:
Besittningsrätt är ett lagligt skydd från 1968 som innebär att hyresgästen inte kan vräkas från sin lägenhet, så länge hyreskontraktets villkor uppfylls. Hyresvärden har endast rätt att bryta besittningsskyddet om hyresgästen exempelvis varit störande eller upprepade gånger inte betalat hyran i tid.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.