Annons

De tar hårdaste smällen – därför höjs hyrorna mest för sydskånska hyresgäster

Skåne Svedalahem toppar Hem & Hyras lista över landets högsta höjningar. Men det räcker inte. På topp tio, av över 300 bostadsbolag, är sju sydskånska. ”Det kunde ha blivit mycket värre”, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i Malmö.
Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
Foto: André de Loisted/Kristina Wahlgren
Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Vi har träffat Kristoffer Persson i skånska Svedala som får landets högsta hyreshöjning. Hans hyresvärd Svedalahem toppar årets hyreslista med en höjning på i snitt 6,5 procent. För Kristoffers del blev det ännu värre. Hans hyra går upp med 8,14 procent, vilket är långt över årets snitt i landet på 4,12 procent.

– Det är ett jävla sätt. Jag tycker det är helt sanslöst, obegripligt faktiskt, säger han om höjningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.
Kristoffer Persson bor hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

Men Kristoffer Persson är inte ensam.

Hem & Hyras sammanställning visar att en majoritet av bostadsbolagen som finns överst på hyreslistan kommer från Hyresgästföreningens region i södra Skåne. På topp tio är sju bostadsbolag sydskånska.

Och södra Skåne står ut på fler sätt. Regionen var tidigt ute med att teckna uppgörelser med hyresvärdarna. Och nu, i mitten av mars, när knappt sex av tio förhandlingar i hela landet är avslutade är Hyresgästföreningens region i södra Skåne i princip färdiga med sina. Det finns lite olika skäl, enligt regionens förhandlare.

Läs ocksåChockbesked för Malmös hyresgäster – stora privatvärdar vill höja hyrorna ännu merMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

– Vi har aldrig haft så tuffa förhandlingar som i år. Vi och motparten stod väldigt långt ifrån varandra när förhandlingarna inleddes, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i regionen.

Rekordkrav från hyresvärdarna

Många bostadsbolag gick mycket riktigt ut väldigt hårt när förhandlingarna inleddes. Det handlade om rekordkrav på i vissa fall över tio procent. I Skåne var det särskilt turbulent. Flera kommuner stod inför hotet om sexdubblade priser på gas och Eon ville höja fjärrvärmepriset med 20 procent. Både Fastighetsägarna och Heimstaden gick ut i media och pratade om hyreshöjningar på samma nivå.

– När man möter en motpart vid förhandlingsbordet som står inför sexdubblade priser på gas då förstår man att det är på riktigt. Där finns risken att bolagen ska falla om de inte får en hyreshöjning, säger Christian Lundberg.

Enligt Vellingebostäders vd Christer Tedeståhl hade de behövt höja med 16,2 procent för att täcka sina skenande värmekostnader. De kom aldrig överens med Hyresgästföreningen. Till slut blev den partssammansatta Hyresmarknadskommittén inkopplad och höjningen landade därefter på 4,5 procent plus ett tillfälligt värmepåslag på 2,5 procent som gäller under ett år.

Annons
Christer Tedestål, vd Vellingebostäder
Christer Tedestål, vd Vellingebostäder

–  Vi insåg också att det inte var något vi kunde utsätta våra hyresgäster för så den höjningen var aldrig något vi krävde, säger Christer Tedeståhl.

Svedalahem, vars hyresgäster får landets högsta höjning med ett snitt på 6,5 procent, menade att de egentligen behövde höja hyrorna med över 13 procent.

– Årets höjning täcker inte våra kostnader, säger Cecilia Önnevik, Svedalahems vd.

”Lösningsinriktad kultur” i södra Skåne

Men det finns också ett helt annat skäl till att det ser ut som det gör i södra Skåne:

– Vi har en lösningsinriktad kultur, säger Christian Lundberg.

Vad innebär det?

– Vår regionordförande är för att ha en dialog med motparten och för att hitta lösningar tillsammans med fastighetsägarna. Och vi måste visa att vi kan förhandla lokalt även i ett svårt läge. Alla förhandlingar kan inte stranda eller avgöras i Hyresmarknadskommittén, säger Christian Lundberg.

Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

Finns det inte risker med att ha för nära band med fastighetsägarna?

– Jo, om man drar det för långt. Men vad fungerar bäst i en relation, att hela tiden befinna sig i ett krigsläge eller att hitta en fungerande dialog? I en fungerande relation med en motpart kan man få hjälp när det behövs och också gemensamt hitta lösningar på problem.

Annons

Men sitter ni inte fastighetsägarnas knä då?

– Om man tar det för långt så ja. Det får inte bli en vänskapsrelation. Men att säga nej till allting löser heller ingenting. Om vi misslyckas i alla hyresförhandlingar finns risken att det höjs röster för marknadshyror, säger Christian Lundberg.

Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Varför ska hyresgästerna i just den här regionen få högre hyreshöjningar än andra?

– Skillnaderna är inte så stora trots allt. Och jag kan inte svara för hur det ser ut i andra regioner. Vi förhandlar varje ort för sig.

Vad säger du till hyresgästerna i södra Skåne som läser hyreslistan och ser att deras värd har hamnat så högt?

– Jag förstår att man som hyresgäst är orolig för sin ekonomi. Som hyresgäst kanske man inte känner sig helt nöjd över resultatet men man måste också ha med sig att det kunde ha blivit mycket värre, säger Christian Lundberg.

Läs även:
Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna

Fakta: Så har hyrorna höjts i snitt i landet sedan år 2000

Fakta: Hyresgästföreningen indelad i regioner
  • Hyresgästföreningen består av tio regioner: södra Skåne, norra Skåne, Sydost, Bohuslän/Älfsborg/Skara län, Västra Sverige, Mitt, Stockholm, Aros-Gävle och Norrland.
  • Region södra Skåne utgörs av följande kommuner: Malmö, Lund, Burlöv, Lomma, Staffanstorp, Sjöbo, Vellinge, Skurup, Svedala, Trelleborg, Ystad, Tomelilla, Simrishamn.
Fakta: Hela hyreslistan 2023

 

Fotnot: Siffrorna kommer från Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och bostadsbolagen.
* En del anger snitthöjningen för hela året, andra hur hög höjningen är, oavsett när på året höjningen börjar gälla.
* Fastighetsägarna: De värdar som organisationen företräder på orten.
* Div privata värdar: Ett snitt av vad andra privata värdar höjer hyran med.

Läs också Rekordhöga hyreshöjningar – men nästa år kan bli ännu värre Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.