Annons

Chockbesked för Malmös hyresgäster – stora privatvärdar vill höja hyrorna ännu mer

Malmö Den som trodde att årets förhandlingsomgång var över får tänka om. Trots att Malmös värdar fått några av landets högsta hyreshöjningar på 5 procent vill de ha mer. Nu kräver de att få höja hyrorna med ytterligare 2 procent. "Vi har ingen lönsamhet kvar", säger Olof Andersson, vd för Trianon.
Malmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren

Historiskt höga krav och rekordmånga strandningar. 2023 har inte varit som något annat år. Och nu tar årets förhandlingsomgång en oväntad vändning. Lagom till sommarsemestern vill Malmös värdar höja hyrorna – igen. Det nya hyreskravet påverkar tusentals hyresgäster.

Trots att Malmös hyresvärdar kunnat ta ut landets nästan högsta hyreshöjningar på 5 procent, en bit över årets snitt i landet på 4,12 procent, är de inte nöjda. Bostadsjättarna Heimstaden, Willhem, Trianon, Rosengårds fastigheter och Victoriahem kräver nu ytterligare en höjning på 2 procent, som ska gälla från och med den 1 juli.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen är tagen på sängen.

– Jag är väldigt förvånad. Vi har precis tagit oss igenom en omfattande och tung förhandlingsomgång. Bläcket har knappt hunnit torka och så kommer det här utspelet, säger Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö.
Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Vad tror du Malmös hyresgäster säger om det här?

– Det har varit tufft nog för dem redan, säger Benny Bendzovski.

Ökade kostnader skälet till nya hyreskravet

Skälet till det nya kravet är ökade kostnader, bland annat för räntor och fjärrvärme.

Redan när förhandlingarna inleddes i höstas var det turbulent i Skåne. Många bostadsbolag i regionen gick ut väldigt hårt. Det handlade om rekordkrav på i vissa fall över tio procent. Flera kommuner stod inför hotet om sexdubblade priser på gas och Eon ville höja fjärrvärmepriset med 20 procent. Både Fastighetsägarna och Heimstaden gick ut i media och pratade om hyreshöjningar på samma nivå.

Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

Det slutade med att fjärrvärmen höjdes med 13 procent men trots det håller inte hyresvärdarnas kalkyler. Heimstaden hänvisar till ökade räntekostnader.

Men varför ska just ni höja hyrorna mer än andra?

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreshöjningar – men nästa år kan bli ännu värreHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Jag kan inte tala för hur andra bolag resonerar. För vår del handlar det om ränteutvecklingen. Den har inte stabiliserats som vi hade förväntat oss, säger Robin Wilhemsson, pressansvarig på Heimstaden.

Är det inte lite märkligt att ni skriver under årets förhandlingar och sedan ändrar er?

– Det står i vårt pressmeddelande om skälet till att vi gör det här. Och det handlar om ränteutvecklingen.

Är er ekonomi sämre än i andra bostadsbolag?

– Det vet jag inte. Det kan jag inte uttala mig om.

Robin Wilhelmsson Heimstaden
Robin Wilhelmsson, pressansvarig på Heimstaden.

Vad säger du till era hyresgäster?

– Vi förklarar det på vår hemsida. Vi anser att vi behöver höja hyrorna. Den höjningen som redan skett har vi inte kunnat se att den har påverkat våra hyresgäster negativt. Det är inte fler vakanser, säger Robin Wihlemsson.

Trianon: ”Vi måste höja hyrorna”

Även Trianon, med 4 000 lägnheter i Malmö, vill höja hyrorna igen.

– Jag önskar att jag hade sluppit det. Men de ökade energi- och räntekostnaderna påverkar oss mycket. Ska vi ha bibehållen service till våra hyresgäster så måste vi höja. Men jag vill poängtera att vi gärna hade sluppit, säger Olof Andersson, vd på Trianon.

Tror du inte era hyresgäster känner sig lurade?

Annons

– Lagstiftningen säger att vi får påkalla igen efter sex månader. Så vi följer de spelregler som finns på marknaden. Som i och för sig inte använts på många år. Hyresrätten är ändå den billigaste boendeformen. Men jag beklagar. Vi har ingen lönsamhet kvar. Hela vårt resultat från i fjor försvinner.

Olof Andersson, vd Trianon.
Olof Andersson, vd Trianon.

Varför ska ni höja mer än andra bostadsbolag?

– Jag tror att det behövs överallt. Men vi har också fått de högsta kostnadshöjningarna. Det är inget energibolag i landet som har betett sig som Eon har gjort här.

Vad säger du till den hyresgäst som redan kämpar med att få ihop sin ekonomi?

– Samma som jag säger till er. Och vi har påkallat om en förhandling. Vi ska diskutera det med Hyresgästföreningen. Vi höjer alltså höjer inte hyrorna, utan vi har påkallat om förhandling, säger Olof Andersson.

Fotnot: Heimstadens hyresgäster i Kronprinsen, på Almgården och vissa fastigheter kring Möllevången omfattas inte av det nya kravet.

LÄS ÄVEN
Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna

Läs också Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Den stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”          Därför vill Hyresgästföreningen stoppa dubbelhöjningarna: "Kan spridas över landet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.