Annons

”Systemen är olika”

Nyheter Fackförbundet Byggnads granskning av oorganiserade arbetares löner strider mot personuppgiftslagen. Det meddelar Datainspektionen på måndagen. Men likheterna med Hyresgästföreningens kollektiva förhandlingssystem är få, enligt Susanna Skogsberg, jurist vid Hyresgästföreningen.​

​Det var på måndagsförmiddagen som Datainspektionen, DI, fattade beslut i frågan huruvida Byggnads hantering av personuppgifter strider mot personuppgiftslagen, Pul.

Annons
Fackförbundet samlar in löneuppgifter från såväl medlemmar som icke-medlemmar för att kontrollera så att kollektivavtalen följs.
Och beslutet är ett bakslag mot Byggnads. Fackförbundet bryter mot lagen eftersom det utan samtycke samlar in löneuppgifter från oorganiserade arbetare.
Byggnads måste nu sluta hantera personuppgifter från anställda som inte är medlemmar i facket, meddelar DI.
Vid en första anblick kan tyckas som att det finns likheter mellan Hyresgästföreningens kollektiva förhandlingssystem och Byggnads system, enligt Susanna Skogsberg, jurist vid Hyresgästföreningen.
 
Hyresgästföreningen samlar nämligen in uppgifter om hyra, adress och lägenhetsstorlek från såväl medlemmar som icke-medlemmar.
Men uppgifterna lämnas med samtycke och därigenom skiljer systemet sig åt, förklarar Susanna Skogsberg.
– Det finns en klausul i hyreskontraktet där hyresgästen ger sitt samtycke till att vi förhandlar åt dem, något som är frivilligt, säger hon.
– Och eftersom Hyresgästföreningen är skyldig enligt lag att förhandla för samtliga hyresgäster som inte vill förhandla själva, är uppgifterna nödvändiga för att vi ska kunna göra vårt jobb, säger Susanna Skogsberg.
 
Tidigare i år sa de privata fastighetsägarnas organisation, Fastighetsägarna, upp det centrala avtalet med Hyresgästföreningen gällande hyressättningsavgiften.
Avgiften är på tio kronor i månaden och betalas av i princip alla hyresgäster, oavsett om de är medlemmar i föreningen eller inte. Pengarna används sedan av Hyresgästföreningen för att förhandla hyran.
Anledningen till att Fastighetsägarna sa upp avtalet var att det fanns likheter med Byggnads kritiserade system med granskningsavgifter, enligt Fastighetsägarnas vd, Per-Åke Eriksson.
Ett påstående som senare tillbakavisades av Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.