Annons

Ta en fika för integrationen!

Stockholm Ta en fika, bjud på middag eller träffas med barnen. Svårare än så är det inte att motverka utanförskap, enligt Maureen Hoppers. Nu hoppar Hyresgästföreningen på projektet.

Sju av tio svenskar har fått jobb genom kontakter. Men att skapa ett nätverk är inte det lättaste, särskilt inte om du är ny i landet. Det vill projektet ÖppnaDörren ändra på.
– Vi började med Yrkesdörren för lite mer än ett halvår sedan. Målet var att matcha 600 personer första året, men vi har redan passerat 900. Det finns så många engagerade, men också en stark vilja bland nya svenskar att hitta ett arbete. Bara det bryter mot många av stereotyperna, säger Maureen Hoppers.

Hon leder kommunikationen med projektet ÖppnaDörren som går ut på att få folk att träffas över gränser och barriärer, att bjuda en nyanländ på middag, få snacka jobb med någon som är etablerad i sitt yrke, prata svenska med andra föräldralediga.
– Mina föräldrar som haft jobb som advokat och chefredaktör fick inte ett enda jobb när de kom till Sverige. De lämnade landet och har nu toppjobb internationellt. Jag ser många andra överkvalificerade som verkligen behövs på den svenska arbetsmarknaden. Min mission är att ta till vara på kompetensen, den behövs, säger Maureen Hoppers.
Nu har Hyresgästföreningen i Stockholm, Växjö och Sundsvall hoppat på idén och sprider initiativet genom förtroendevalda och föreningar.
– Jätteroligt att Hyresgästföreningen ser vikten att mötas på olika sätt, säger Maureen Hoppers.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Inom ÖppnaDörren finns fyra olika initiativ: Invitationsdepartementet som hjälper till att bjuda hem någon på middag, Kompis Sverige för att träffas, Svenska med baby för föräldralediga och Yrkesdörren, som parar ihop människor inom samma yrke eller bransch.
– Vi har precis börjat men har ett tioårsperspektiv, berättar Maureen Hoppers.

Själv har hon bott i Rinkeby, Husby, Rågsved, Flemmingsberg, Bredäng och jobbat både i Fittja och på Slottsbacken.
– Det finns en stark gemenskap i bostadsområdet, var man än bor. Många föreningar utgår från boendet och närområdet, det är en nyckel för att komma in i samhället. Och det kan vara jättesvårt, säger Maureen Hoppers och fortsätter.
– Man behöver inte bli jättebra kompisar, man hinner ju knappt med sina vanliga vänner! Det här ska vara enkelt, en fika eller en lunch.

Annons
Läs också Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.