HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tidning lockar med samarbete som inte finns

Jönköping Via ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och Smålands folkblad/ETC får Jönköpingsbor tidningen gratis. Men samarbetet är en bluff från tidningens sida.
Gratis tidning tack vare samarbete med Hyresgästföreningen, påstår Smålands folkblad/ETC.

Ett 100-tal Jönköpingsbor har fått brev från Smålands folkblad/ETC med budskapet ”Tack vare ett samarbete mellan Smålands Folkblad och Hyresgästföreningen kan vi erbjuda dig att kostnadsfritt pröva tidningen.”

Vidare står det ”Du förtjänar att kunna ta del av seriös rapportering om viktiga frågor (inte minst kring bostadspolitik).”

Läs också"Nya hyresbasen kan ha en annan profil"

Om man inte vill ha tidningen så måste man själv ringa eller mejla redaktionen, annars dimper tidningen ned i brevlådan varje fredag under sex månader.

Det är bara den detaljen att det inte finns något samarbete med Hyresgästföreningen.

– Vi har inget som helst samarbete med dem och det är märkligt att man bara hittar på det. De vänder sig till nya prenumeranter med en lögn. Det här skadar vår trovärdighet, säger Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen Sydost, och förklarar:

Läs ocksåBostadstyckarna som syns mest i pressen

– Precis som nästan alla tidningar har den här tidningen en politisk koppling och här gör man sken av att vi skulle ha samma koppling som tidningen. Vi vill absolut inte bli kopplade till någon som helst politisk inriktning över huvud taget.

Hyresgästföreningen kräver en dementi från tidningen.

– De måste skicka ut ett nytt brev och tala om att detta inte stämmer, det är det minsta vi kommer att kräva. Sedan får vi se hur vi hanterar detta, säger Björn Johansson.

Läs ocksåBostadsfrågan allt hetare

Smålands folkblad/ETC återuppstod i maj förra året och drivs genom tidningsföreningen Smålands folkblad och ETC förlag. Ordförande i tidningsföreningen är Peter Persson, S-riksdagsman från Jönköping. Det är även han som utgör ledarredaktionen på tidningen.

– Det har skett ett misstag och det här har klarats ut med Hyresgästföreningen genom ETC, säger Peter Persson och fortsätter:

– Vi i tidningsföreningen samlar in namn på personer som vi tror är möjliga prenumeranter och vi har tidigare samarbetat med Pappers och ABF. Men här har ETC missuppfattat att vi har ett samarbete med Hyresgästföreningen och det har vi inte. Men det här är avklarat och ingenting allvarligt.

Samtidigt binder tidningen upp läsare utan att ha fått deras godkännande, i och med att läsaren aktivt måste säga ifrån erbjudandet.

– Vi skickar hem en produkt gratis till människor som vi tror kan vara möjliga prenumeranter. Vill man inte ha den så är det ju bara att mejla eller ringa, eller dumpa den med övrig reklam. När tiden gått ut så får man aktivt välja om man vill ha tidningen, säger Peter Persson.

Hem & Hyra har utan framgång sökt ETCs redaktionschef Andreas Gustavsson. Enligt Håkan Strahl, kommunikatör på Hyresgästföreningen Sydost, har Hyresgästföreningen blivit lovade att ett nytt utskick med en rättelse kan ske, men Hyresgästföreningen har ännu inte tagit ställning till om man nöjer sig med detta.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.