Annons

”Nya hyresbasen kan ha en annan profil”

Nyheter Hyresgästerna har en stark röst i Barbro Engmans vänliga men bestämda dalmål. I början av sommaren lämnar hon över ordförandeklubban till någon annan.

Mitt i hetaste valrörelsen byter Hyresgästföreningen ordförande. Efter att ha varit föreningens starka kvinna sedan hon valdes år 2000, kommer Barbro Engman att tacka för sig vid stämman i Visby i början av juni.

Några veckor senare invaderas staden av politiker, lobbyister och journalister. Då ska Hyresgästföreningens nya ordförande vara där och se till att bostadsfrågan hamnar på allas läppar under Almedalsveckan.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det är ingen avundsvärd uppgift att axla Barbro Engmans fallna mantel, enligt medietränaren och journalisten Paul Ronge:
– Hon är en naturbegåvning vad gäller att formulera budskap. Det är speciellt imponerade hur Hyresgästföreningen får ut sitt budskap med tanke på att mycket av debatten handlar om frågor som rör ägt boende. Paul Ronge både tror och tycker det vore klokt att välja en ny ordförande med en annan framtoning.

– Historiskt sett har utåtriktade och agiterande ledare ersatts av personer med en annan profil. Inte sällan någon som jobbar mer inåt organisationen, säger Paul Ronge.

Varumärkesexperten Mats Georgson menar att Hyresgästföreningen kan välja olika vägar – så länge man har en strategi och jobbar efter den.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Väljer man en ordförande som inte trivs så bra i rampljuset är det viktigt att organisationen bestämmer vilka man ska släppa fram i stället. Det finns säkert medarbetare inom organisationen som är duktiga på att föra fram hyresgästernas budskap, säger Mats Georgson.

Peter Nilsson är valberedningens ordförande. Han leder arbetet med att hitta Barbro Engmans efterträdare.

– Givetvis är det viktigt att personen går fram i media, men det är inget som överskuggar alla andra egenskaper.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Barbro Engman var välkänd sedan tidigare när hon tillträdde ordförandeposten. Bör även hennes efterträdare vara det?

Annons

– Jag har inte funderat så mycket kring det. Det viktigaste är att hitta den rätta personen.

Måste den personen bo i hyresrätt? Det finns ett stämmobeslut som säger att det inte är tvingande för förtroendevalda.
– Det är viktigt att hitta någon som tror på hyresrätten som boendeform och därmed är det bra om man valt den boendeformen själv. Det är något vi väger in men det är inget absolut krav.

Läs också Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.