Annons

Tobohusens ägare får miljonskadestånd av staten

Tobo Öre Fastigheter ersätts av staten med 5,5 miljoner kronor för att företaget inte fick starta asylboende i de omskrivna Tobohusen. Det är resultatet av en förlikning mellan fastighetsbolaget och Migrationsverket.
Migrationsverket gick med på att ersätta Håkan Larssons bolag Öre Fastigheter med 5,5 miljoner kronor för uteblivet asylboende.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om skandalomsusade Aros Energideklarationers stämning av Migrationsverket på 44 miljoner kronor för utebliven tilldelning av asylplatser i tänkta anläggningar i bland annat Tobo, läs här.

Mindre känt är att ett annat företag också stämt Migrationsverket för uteblivna placeringar i samma bostadsområde – och delvis fått rätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Aros Energideklarationer inte fick några asylplatser, och samtidigt ställdes inför hotet om tvångsförvaltning av lägenheterna, hyrdes fastigheterna i Tobo ut till affärsmannen Håkan Larsson.
Ett år senare köpte örebroaren loss de illa medfarna husen via sitt bolag Håkan Larsson Bilkonsult AB, nu namnändrat till Öre Fastigheter AB.

Öre Fastigheter hamnade högt på rangordningen när Migrationsverket gjorde en ny upphandling av tillfälliga platser för asylboende 2015, då när flyktingkrisen var som värst och behovet av boende som störst.

Men vid själva avropningen valde den statliga myndigheten att återigen gå förbi Tobohusen och i stället placera flyktingar på tillfälliga boenden som utifrån bland annat pris fått lägre rangordning i upphandlingen.

Annons
Läs ocksåBovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: "Tänkte på min familj"

Ett avtalsbrott, ansåg Håkan Larsson och stämde Migrationsverket på 12,5 miljoner kronor med en öppning för ytterligare skadeståndskrav.

Migrationsverket förklarade sitt agerande med att bland annat hänvisa till brister i brandskyddet. Uppgifterna tillbakavisade av Öre Fastigheter, som också kunde visa upp intyg på att allting varit i sin ordning.

Någon dom i målet mellan Öre Fastigheter och Migrationsverket blev det aldrig. Vid en så kallad muntlig förberedelse i Norrköpings tingsrätt valde parterna att genomföra en frivillig uppgörelse, en förlikning.

Läs ocksåMissbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev

Migrationsverket gick med på att betala 5,5 miljoner kronor i ersättning till Håkan Larssons företag. Något som kan tolkas som ett medgivande av att Migrationsverket åtminstone delvis agerat felaktigt.

Ett namn som hela tiden figurerat i följetongen om de vanvårdade hyreshusen i Tobo är finansmannen Johan Stendahl, tidigare dömd för ekonomiska brott och utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar.

Annons

Stendahl var under en period formellt ägare till husen via ett av sina bolag. Efter en konkurs fortsatte han, enligt både hyresgäster och Tierps kommun, att i praktiken styra och ställa trots att han inte längre var officiell företrädare.

När Aros Energideklarationer, där Johan Stendahl i dag är styrelseledamot, sålde Tobohusen till Håkan Larsson förnekade den sistnämnde i ett tv-inslag att han överhuvudtaget kände till Stendahl sedan tidigare. Nu skulle banden mellan Johan Stendahl och Toboområdet vara definitivt klippta.

Ett uttalande som Håkan Larsson senare ångrat eftersom de båda känt varandra sedan lumpen. Larsson har dock vidhållit att han gamla kompis inte längre har någonting med hyreshusen i Tobo att göra.

Fakta: "Skandalhusen" i Tobo
  • Fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott.
  • 2010 tog Toboholms Fastigheter över med Johan Stendahl som vd.
  • Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna.
  • 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholms fastigheter skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.
  • Ny ägare blev Fagerhyltan AB, som också fick kritik för att inte åtgärda brister och för att vara svåranträffbara.
  • 2013 sålde Fagerhyltan husen till Aros Energideklarationer, som misskötte förvaltningen så grovt att Hyresgästföreningen begärde tvångsförvaltning och Tierps kommun beslutade om uthyrningsförbud för ett av husen.
  • 2015 gick Håkan Larsson Bilkonsult AB, senare ombildat till Öre Fastigheter, in som förvaltare för att sedan 2016 bli ny ägare.
Läs också Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt" Så blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu" Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.