Annons

Tog ut överhyra – hade inte tillåtelse att hyra ut

Östersund En andrahandshyresgäst får pengar tillbaka på hyran. Hyresvärden menar att han inte tagit ut överhyra - eftersom han inte fick hyra ut lägenheten.

En andrahandshyresgäst i Östersund får drygt 9 000 kronor tillbaka i hyrespengar. Detta efter att Hyresnämnden konstaterat att kontraktsinnehavaren har tagit ut en oskäligt hög hyra under nästan ett års tid.

Hyresgästen som hyrde ut lägenheten i andra hand menar att han inte borde vara skyldig att betala tillbaka pengarna. Anledningen: han hade aldrig tillåtelse från sin hyresvärd Östersundshem att hyra ut lägenheten till att börja med, därför borde avtalet vara ogiltigt.

Det var i februari förra året som andrahandshyresgästen, en kvinna i 20-årsåldern, flyttade in i lägenheten i centrala Östersund. I januari i år flyttade hon ut efter att ha upptäckt att hon betalade mycket mer i hyra än sina grannar med likvärdiga lägenheter.

I månadshyran på 3 400 kronor för 29 kvadratmeter ingick varken el, telefoni eller internet. Kontraktsinnehavaren betalade 2 500 kronor i månaden till Östersundshem och tvingas nu betala tillbaka mellanskillnaden efter Hyresnämndens beslut. Han motiverade den högre hyran med att det är ”riskfyllt att hyra ut sin lägenhet till en hyresgäst under 25 år”.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.