Annons

Topparna lever som de lär

Nyheter Nästan alla förtroendevalda inom Hyresgästföreningens toppskikt bor i hyresrätt. Det visar en enkät som Hem & Hyra gjort. – Vi lever som vi lär, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen och hyresgäst hos allmännyttiga Tunabyggen i Borlänge.​

​Nyligen gjorde Sveriges Radios Ekoredaktion en granskning av hur de socialdemokratiska riksdagsledamöterna bor. Det visade sig att bara 6 av 108 svarande socialdemokrater bor i allmännyttig hyresrätt. De allra flesta bor i villa, radhus eller bostadsrätt.

Annons
Hur bor då de ledande företrädarna för Hyresgästföreningen?
Av de 74 ordinarie styrelseledamöterna i Hyresgästföreningens tio regionstyrelser i landet som svarat på Hem & Hyras enkät bor 65 i hyresrätt, sju i bostadsrätt och två i äganderätt (villa eller radhus).
Samtliga 14 ledamöter i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse bor i hyresrätt, enligt enkäten.
– Jag bor i hyresrätt hos allmännyttiga Tunabyggen i Borlänge. Hyresrätt är den i särklass bästa boendeformen för mig, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.
 
Hon har fått flera erbjudanden från fastighetsägare om hyresrätter i Stockholm, men tackat nej. Och att köpa bostadsrätt eller villa är överhuvudtaget inte aktuellt.
– Över min döda kropp att jag skulle köpa bostadsrätt. Det är en förtroendefråga. Precis som många andra står jag i bostadskö hos bostadsförmedlingen i Stockholm, eftersom jag vill flytta hit så småningom, säger hon.
Bland de anställda topptjänstemännen inom Hyresgästföreningen är det dock färre som bor i hyresrätt. Av elva förhandlingschefer är det endast fyra som bor i hyresrätt, sex bor i villa/radhus och en i bostadsrätt.
Av tio regionchefer bor två i hyresrätt, en i bostadsrätt och sju i villa/radhus.
 
I riksförbundets ledningsgrupp finns det en hyresgäst, två bostadsrättshavare och två villaägare.
– Det är inget problem. Vi anställer efter kompetens, inte efter hur folk bor, säger Barbro Engman och tillägger att hyresförhandlingarna i stort styrs av förtroendevalda i förhandlingsdelegationerna.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.