HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Topparna lever som de lär

Nyheter Nästan alla förtroendevalda inom Hyresgästföreningens toppskikt bor i hyresrätt. Det visar en enkät som Hem & Hyra gjort. – Vi lever som vi lär, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen och hyresgäst hos allmännyttiga Tunabyggen i Borlänge.​

​Nyligen gjorde Sveriges Radios Ekoredaktion en granskning av hur de socialdemokratiska riksdagsledamöterna bor. Det visade sig att bara 6 av 108 svarande socialdemokrater bor i allmännyttig hyresrätt. De allra flesta bor i villa, radhus eller bostadsrätt.

Hur bor då de ledande företrädarna för Hyresgästföreningen?
Av de 74 ordinarie styrelseledamöterna i Hyresgästföreningens tio regionstyrelser i landet som svarat på Hem & Hyras enkät bor 65 i hyresrätt, sju i bostadsrätt och två i äganderätt (villa eller radhus).
Samtliga 14 ledamöter i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse bor i hyresrätt, enligt enkäten.
– Jag bor i hyresrätt hos allmännyttiga Tunabyggen i Borlänge. Hyresrätt är den i särklass bästa boendeformen för mig, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.
 
Hon har fått flera erbjudanden från fastighetsägare om hyresrätter i Stockholm, men tackat nej. Och att köpa bostadsrätt eller villa är överhuvudtaget inte aktuellt.
– Över min döda kropp att jag skulle köpa bostadsrätt. Det är en förtroendefråga. Precis som många andra står jag i bostadskö hos bostadsförmedlingen i Stockholm, eftersom jag vill flytta hit så småningom, säger hon.
Bland de anställda topptjänstemännen inom Hyresgästföreningen är det dock färre som bor i hyresrätt. Av elva förhandlingschefer är det endast fyra som bor i hyresrätt, sex bor i villa/radhus och en i bostadsrätt.
Av tio regionchefer bor två i hyresrätt, en i bostadsrätt och sju i villa/radhus.
 
I riksförbundets ledningsgrupp finns det en hyresgäst, två bostadsrättshavare och två villaägare.
– Det är inget problem. Vi anställer efter kompetens, inte efter hur folk bor, säger Barbro Engman och tillägger att hyresförhandlingarna i stort styrs av förtroendevalda i förhandlingsdelegationerna.
 

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.