Annons

Totalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronor

Malmö På mindre än ett halvår vanvårdade hyresgästen enrummaren så mycket att värden tvingades helrenovera lägenheten. Det menar hyresvärden MKB i Malmö som nu stämmer mannen på hela kostnaden: totalt 223 000 kronor.
En sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.
Foto: MKB/Gry Ellebjerg

I augusti sommaren 2020 skrev mannen, som är i fyrtioårsåldern, på hyreskontraktet för enrummaren i Limhamn i Malmö. Inflyttning skedde i september. I februari, fem månader senare, visade hyresvärdens besiktning att lägenheten var totalförstörd. Nu är mannen skyldig sin förra hyresvärd nära en kvarts miljon. Eftersom han har inte har betalat skulden har hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, stämt mannen i tingsrätten.

Enligt besiktningen var i princip det enda som inte behövde åtgärdas det som var byggt av betong och tegel. Allt annat, utom badrummet, skulle rivas ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Besiktningen visade att den 27 kvadratmeter stora lägenheten var fuktskadad. Men det gick inte att göra en fullständig fuktmätning eftersom fönstret var sönder. På bilderna från besiktningen syns även en sönderslagen badrumsdörr och hur fönstret är ersatt med plywood-skivor. Elcentralen behövde bytas ut, liksom ytterdörren. Elementet i badrummet var försvunnet.

Hur ofta händer det att en lägenhet blir så här förstörd?

Annons

– Det är tyvärr en ökande trend. När jag började på MKB år 2009 hade vi kanske en sådan här lägenhet vartannat år. Nu är det en till två varje år, säger Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB.

Läs ocksåHyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronorUppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.

Vad beror det på?

– Oftast är det kopplat till hur man mår. Vi uppfattar det som att det handlar om en ökad psykisk ohälsa i samhället. Det är tråkig utveckling, säger Lars-Gunnar Larsson.

Förutom renoveringskostnaden vill MKB att mannen betalar tre månadshyror, den tid som värden behövde för att återställa lägenheten så att den gick att hyra ut igen.

Annons
Läs ocksåPeter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Mannen har sedan tidigare blivit dömd i Malmö tingsrätt att betala 15 000 kronor för uteblivna hyror kopplat till samma lägenhet.

Hem & Hyra har inte kunnat nå mannen.

Fakta: 2 000 hemlösa på grund av psykisk ohälsa

Ett kollage av bilder kopplat till människor med psykisk sjukdom.

Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta att minst 2 000 personer i Sverige lever som hemlösa efter att ha vräkts på grund av psykisk ohälsa. Det handlar både om personer som stör och hotar grannar, om hyresgäster som samlar saker eller som bara mår alltför dåligt för att klara av att betala hyran.

Läs mer:
2 000 personer hemlösa på grund av psykisk ohälsa

Det finns ingen officiell statistik kring varför personer förlorar sina hyreskontrakt men när Hem & Hyra undersökte ett halvårs skånska ärenden fanns ett tiotal med uppenbar koppling till psykisk ohälsa. I Stockholm och Göteborg fanns liknande mönster.

Läs också Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.