HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Trean hyrdes ut på bokningssajt – nu river värden kontraktet

Härryda Bläcket på kontraktet hade knappt torkat förrän mannen ville provbo som sambo på annat håll. Strax därpå dök lägenheten upp på sajten Booking.com för korta uthyrningar till höga priser.
Foto: Pixabay
Andrahandshyresgästen godkändes av värden, men folkbokförde sig aldrig på adressen. I stället fick värden snart reda på att lägenheten låg ute på bokningssajten Booking.com. Där ska den ha hyrts ut i tredje hand, under korta tidsperioder till höga priser.

Det var förra vintern som mannen skrev på hyreskontraktet till en trea i Härryda kommun. Men bara några månader senare ansökte han om att få hyra ut i andra hand, eftersom han sa sig vilja provbo som sambo.

Värden godkände uthyrning i ett halvår.

Läs ocksåHyrde ut med Airbnb – polisanmäls av värden

Men andrahandshyresgästen folkbokförde sig aldrig på adressen. I stället fick värden snart reda på att lägenheten låg ute på bokningssajten Booking.com.

Där ska den ha hyrts ut i tredje hand, under korta tidsperioder till höga priser. Hotelliknande verksamhet, ansåg värden – som därmed fann skäl för uppsägning.

Mannen som stod på kontraktet skyllde å sin sida på andrahandshyresgästen, och menade att han varken visste vad som pågick eller rimligen kunde ansvara för det.

Läs ocksåRiskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Senare under hösten frågade mannen om han kunde byta lås i lägenheten, och gjorde också så. Bara ett par veckor senare hörde en person av sig till värden och berättade att han inte kunde komma åt sina saker i lägenheten eftersom låset var utbytt.

Annons

Värden bedömde att mannen kanske hade menat allvar med att bryta med andrahandshyresgästen och tredjehandsuthyrningen, och släppte därför uppsägningen.

Men snart visade det sig att den otillåtna uthyrningen via bokningssajten fortsatte ändå. Vid årsskiftet ansökte mannen dessutom om att få byta lägenhet. Då uppdagades att han sedan flera år även hade förstahandskontrakt på en annan hyresrätt i Göteborg.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Värden sa upp kontraktet på nytt, och vände sig till hyresnämnden.

Mannen nekar till att ha hyrt ut utan lov, och säger att han behöver båda lägenheterna på grund av lång restid till sitt jobb.

Men hyresnämnden lyssnar inte på det örat. I stället anses det ”uppenbart” att mannen ända från början använt lägenheten i Härryda i ”mycket begränsad utsträckning”, och att han aldrig tänkt bosätta sig där på riktigt. Tvärtom har han haft sitt boende ordnat på annat sätt.

Annons

Dessutom har hyresgästen vilselett värden vid andrahandsuthyrningen, bedömer hyresnämnden. Som förstahandshyresgäst är han ansvarig för vad som pågår i lägenheten, och sannolikt har han också känt till annonseringen på bokningssajten.

Därför får bostadsbolaget rätt att häva hyreskontraktet.

Men än är det inte säkert att hyresgästen behöver lämna ifrån sig nycklarna. Beslutet har överklagats till hovrätten.

Läs också Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.