Annons

Trögt med sortering av matavfall

Jönköping ​I Jönköping är sopsorteringen av matavfall redan i full gång. Men det är svårare än väntat att få hyresgästerna att sortera rätt. Växjö kommun är på gång att införa samma system.

​Äppelskrutt, potatisskal och makaroner. Sådant som tidigare hamnade i vanliga soppåsen ska i stället läggas i en brun papperspåse för att placeras i ett kärl för matavfall i miljöhuset. Det låter tämligen enkelt. Men kan i praktiken vara svårt.

– Jag är nog den som slarvar mest. Jag försöker att göra rätt men det är inte alltid jag tänker på det så det blir att jag slarvar. Det är klart att det är för ett bättre mål så det är svårt att argumentera emot. Men jag försöker göra mitt bästa, säger Pontus Ottosson hyresgäst på Österängen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I våras var Österängen det sista stora bostadsområdet i Jönköping att införa sortering av matavfall.

– Det krävs fortfarande att vi ordentligt tänker igenom hur vi ska göra. Hur vi ska nå ut med information. Det här har inte varit så lätt som vi trodde. Det har gått mycket trögare, säger Maria Carelli Martinsson, biträdande områdeschef Österängen.

Som exempel slängs soppåsar i kärlen för matavfall.

Annons
Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

– Vi håller fortfarande en vänlig ton om att alla måste sortera. Men jag kan tycka att om man nu ändå inte kan så behöver man ju inte förstöra genom att slänga i sådant i matavfallet som inte hör dit, säger Carelli Martinsson.

Skolan är en väg att nå hyresgästerna, vilket Vätterhem testat.

– Barnen plockar med sig miljöintresset hem så det är lättare att påverka barnfamiljer.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

På Råslätt och Öxnehaga fungerar det bättre, men inte utan problem.

Annons

– Mitt intryck är att det går ändå hyggligt. Men när några inte sköter sig så är det klart att det förstör, säger Tommy Johannesson, Vätterhems fastighetschef.

I Växjö funderar Per Gunnarsson, renhållningschef, på hur hyresgästerna ska övertygas.

– Vi tänker träffas tillsammans med bostadsbolagen. Det är viktigt att vi samarbetar kring detta. Och vi har ju ett år på oss att förbereda oss.

Fakta: Start i Växjö nästa år

Precis som i Jönköping bygger Växjö kommun en egen anläggning för att kunna ta emot medborgarnas matavfall i syfte att få fram biogas som ska driva stadsbussarna.

Systemet införs successivt med start i slutet av 2011. Tågordningen för hur det geografiskt ska införas är inte beslutat.

Läs också Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Så många slarvar med soporna – och så kan det straffa sig Kvinnorna som ser till att hålla Bäcklösa snyggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.