Annons

Tullbacken tar form i Jämshög

Olofström På Torgil Åldermans väg i Jämshög pågår ombyggnadsarbetet för fullt. Till våren står 24 lägenheter i Olofströms nya trygghetsboende klara för inflyttning.

Joseph Borras Petersson hugger tag i en packe golvbrädor och får hjälp av kollegan John Törneryd att flytta dem. Nu till jul räknar de med att vara klara med sin del av bygget här mitt i Jämshög, efter att ha försett samtliga lägenheter med golv.

I bakgrunden växer Olofströms nya trygghetsboende, Tullbacken, fram. Det är kommunens första i sitt slag, och kommunägda Olofströmshus står bakom ombyggnaden. Det går knappt att se att huset ursprungligen såg ut som grannbyggnaden, som fortfarande är ett vanligt bostadshus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är bara stommen kvar, konstaterar platschef Jan Martinsson från huvudentreprenören Skanska.

Arbetet går enligt plan, säger han. Balkongerna, som sedermera ska glasas in, har byggts ut och får gott om plats för utemöbler. Det platta taket har ersatts med sadeltak, och så har det rödbruna teglet bytts ut mot lejongul puts. Invändigt monteras hissar och köksinredning.

Annons

I genomsnitt jobbar 20–25 man här dagligen. Totalrenoveringen är en stor händelse i det lilla samhället, och Jan Martinsson tycker att det är kul.

Läs ocksåBrita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt"

– Det är en härlig satsning, och roligt att få göra det här, säger han.

För att få en av de 24 lägenheterna på Tullbacken ska minst en av de som bor i lägenheten ha fyllt 70 år. I varje bostad finns timer, sprinklers, breda dörrar utan trösklar samt tvättmaskin och torktumlare.

Annons

Huset rymmer också en övernattningslägenhet och gemensamhetsutrymmen för umgänge som de blivande hyresgästerna själva fått vara med och utforma. Hyresgästerna får också daglig tillgång till personal vid behov. Inflyttning är beräknad till början av april nästa år.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket
Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Hyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.