HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tusentals p-platser står tomma i storstäderna

Nyheter Trots att parkering är en bristvara står tusentals parkeringsplatser tomma i våra storstäder. Det visar Hem & Hyras undersökning bland de största kommunala bostadsbolagen i de tre största städerna.
Dyrt för storstadsbon. Att parkera bilen är dyrt. Billigaste alternativet är oftast att stå på gatan, vilket innebär att många av de kommunala bostadsbolagens parkeringsplatser står tomma, visar Hem & Hyras granskning.

Att äga bil är dyrt. Speciellt i storstäderna där bara en garageplats kan kosta över bit över 2000 kronor i månaden. Det billigaste alternativet är oftast så kallad boendeparkering, vilket innebär tillåtelse att parkera på gatan i mån av plats. Men inte heller det är någon sparbössa. I Stockholms innerstad har priset succesivt höjts och kostar nu 1100 kronor i månaden. Motivet vid den senaste höjningen 2016 var enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) vara att öka framkomligheten på gatorna.

Men för den som anser sig ha råd finns en snabb lösning på parkeringsproblemet, som dessutom skulle öka tillgängligheten på gatorna: Åtskilliga parkeringsplatser står tomma. Det visar en undersökning som Hem & Hyra gjort. Ett incitament torde vara att prisgapet mellan att stå på gatan och ha en egen parkering till minskar. Men att sänka priserna på parkeringsplatserna är oftast inte aktuellt hos de bostadsbolag som Hem & Hyra pratat med.

Läs ocksåVärden skyllde överhyra på dyra parkeringsavgifter - måste betala tillbaka 200 000Hyresgäst Mikael Lundh i porten till huset där han betalat tusentals kronor för mycket i hyra.

Exempelvis står 1434 av MKB:s drygt 11 000 parkeringsplatser tomma. Men någon tanke på att sänka priserna finns det inte, enligt Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

I Stockholm är nästan 1500 av Svenska Bostäders 10 328 parkeringar vakanta. Några hundra av dessa förklaras av att de står tomma på grund av ombyggnader. Trots de höjde de tre stora kommunala bolagen i Stockholm, inklusive Svenska Bostäder, avgifterna rejält under början av 2019.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Drakenbergsgaraget på Södermalm där hyran har fördubblats till 2250 kronor för en vanlig parkeringsplats för en personbil. I dag står cirka 75 av 375 platser tomma.
Men Svenska Bostäder har också sänkt avgiften i vissa fall, enligt Ola Wickman, tillförordnad förvaltningschef.

Läs ocksåParkeringsavgifter upprör Gavlegårdarnas hyresgäster

– Vi jobbar med prisdifferentiering. Har vi lång kö höjs priset. Står det platser tomma kan det hända att vi sänker. Det har vi exempelvis gjort i Järva, säger han.

Av Bostadsbolaget i Göteborgs 16 400 platser väntar 2338 på nya fordon. Dessa platser finns främst i äldre områden där det ofta finns stora öppna parkeringsytor i anslutning till husen. I en del områden marknadsförs lediga parkeringsplatser externt för att få dem uthyrda, i andra avvaktar vi stadens beslut om att eventuellt bygga hus på delar av parkeringsytorna, enligt Malin Pethrus, pressansvarig på Bostadsbolaget

Det tycks alltså som att boendeparkering på gatan även i fortsättningen kommer vara det billigaste alternativet för bilägande hyresgäster i storstäderna

Läs ocksåTidig julklapp ger epa-ägare riskfri parkering

Under tiden står tusentals kommunala parkeringsplatser tomma.

Bostadsbolag Kommun Antal parkeringsplatser Varav vakanta I procent
Svenska Bostäder Stockholm 10 328 1495 14%
Bostadsbolaget Göteborg 16 401 2 338 14%
MKB Malmö 11 031 1 434 13%
Poseidon Göteborg 14 303 1 642 11%
Stockholmshem Stockholm 6 061 316 5%
Familjebostäder Göteborg 7 204 72 1%
Gårdstensbostäder Göteborg 2 600 0 0%
Familjebostäder Stockholm 5 944 Vet inte, har precis bytt fastighetssystem, men nyligen har 200 platser sagts upp).
Läs också Allt fler hyresgäster kameraövervakas i Västerås Kameror fick slut på bilbränderna i bostadsområdet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.