HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dubbel hyra – då nobbar hyresgäster p-platserna

Södermalm Stockholm Parkering tog över Drakensbergsgaraget på Södermalm och mer än fördubblade hyran. Resultatet: hälften av platserna står outhyrda sedan två år tillbaka.
Foto: Roger Rosenlund
I en del av Drakensbergsgaraget finns numera en enda bil parkerad. Totalt är bara hälften av platserna uthyrda efter renoveringen och dubbleringen av hyran 2017.

Att ha bil parkerad på egen plats i innerstan blir allt mer exklusivt. På sina håll helt helt och hållet unikt. I det som tidigare var Svenska Bostäders garage på Lignagatan, Drakensbergsgaraget vid Hornstull på Södermalm, illustreras detta alldeles tydligt – i en cell av det stora garaget står numera endast en (1) bil parkerad. I hela det övriga garaget säger Stockholm Parkering att de har en beläggning på ungefär 50 procent av de 356 uthyrningsbara platserna. Totalt finns 375 bilplatser men några är spärrade och ännu inte möjliga att hyra ut.

Situationen har sin början i en renovering av garaget 2016/2017. Planlösningen ändrades då så att fler bilar skulle få plats. Därefter fördes förvaltningen över från hyresvärden Svenska Bostäder till Stockholm parkering. Ida Södersten på Svenska Bostäder säger att bytet av uthyrare beror på ett övergripande beslut inom staden.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Pitebo planerar chockhöjningar"

– Stockholm Parkerings organisation är specialiserad på urhyrning av bilplatser medan Svenska Bostäder är inriktade på uthyrning av bostäder och lokaler, säger hon.

Kritiken från boende har varit att de har svårt att se poängen att höja hyran så dramatiskt när pengarna ändå går till det gemensamma, oavsett om det drivs av Stockholm Parkering eller Svenska Bostäder – När det dessutom inte tycks gå att hyra ut dem. Innan bytet av uthyrare kostade en plats 1113 kronor i månaden och beläggningen var då cirka 70 procent. I dag kostar en ”stor bilplats” 2500 kronor (spannet på olika bilplatser ligger mellan 2000 och 3000 kronor) och nu är bara hälften av platserna uthyrda.

Lotta Hänsel på Stockholm Parkering säger att det beror på att det tar tid att få tillbaka hyresgäster sedan ett garage varit stängt och att garaget har marknadsförts via skyltar på stan, mobil annonsering och annonser i lokaltidningar. Den hundraprocentiga höjningen av hyran, den är marknadsmässig.

Läs ocksåHyrorna hos Enköpings hyresbostäder klara

– Stockholm Parkering har i uppdrag att ta ut marknadsmässiga priser, däremot ska vi inte vara prisledande.  Angående prisbilden i Drakenberg garage kostar en vanlig bilplats 2 250 kr ink moms. Högalidsgaraget som ligger ca 200 meter längre bort kostar 2 750 kr ink moms, säger Lotta Hänsel.

Läs också Hyreshöjning i Kalix klar Parkeringarna lediga på "fel" platser Tusentals parkeringsplatser står tomma i storstäderna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.