Annons

Tvångsförvaltning efter obetalda räkningar

Lindesberg Obetalda räkningar från värden fick elbolaget att stänga av elen. De som drabbades var hyresgästerna. De har varit utan värme och varmvatten sedan i måndags.

På initiativ från Hyresgästföreningen, satte hyresnämnden i Linköping  i går in ett akutmöte för att lösa situationen. En liten privat hyresvärd i Ramsberg hade inte betalat räkningarna till elbolaget och i måndags bröt bolaget utan förvarning strömmen. Hyresgästerna blev utan värme, varmvatten och ljus i trapphus och på gården.

Efter ett kort sammanträde beslutade nämnden om omedelbar tvångsförvaltning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är Lindesbergsbostäder, Libo, som tar över förvaltningen av de tio lägenheterna i Ramsberg.

– Vi arbetar för fullt tillsammans med elbolaget för att få på elen igen och hoppas få igång allt under dagen, säger Stefan Eriksson som är vd på, Libo.

Hyresgästen Jennifer Jennessen är nöjd.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Det har varit jobbigt innan vi fick beskedet om tvångsförvaltning. Det börjar bli kallt och mörkt. Och vi visste inte om även vattnet skulle försvinna.

Annons

Under veckan har saker som annars tas för självklara blivit krångliga.

– Vi har köpt tvättlappar och jag åkte ner till skolan på byn för att duscha. Min man har försökt duscha på jobbet. Värre har det ju varit för de gamla i huset som inte kan ta sig iväg lika lätt. Och så har vi fått värma vatten på spisen för att kunna diska, säger Jennifer.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Juristen Carl-Henrik Lindmark på Hyresgästföreningen säger att Libo agerat föredömligt.

– Det gick väldigt fort för dem att bestämma sig för att ta över förvaltningen om hyresnämnden skulle besluta om det. Det är jätteviktigt, har man ingen som tar över får man inte bifall för tvångsförvaltning av hyresnämnden.

Varför bestämde ni er för att gå in och ta över förvaltningen?

Annons

– Det är väl det vi är till för… När en sådan här situation dyker upp är det bara att gå in och lösa den, säger Stefan Eriksson på Libo.

Men alla kommunala bostadsbolag tar inte en tvångsförvaltning lika lätt.

– Nej, det är väl ingen drömsituation att få en tvångsförvaltning på sig, men vi vet vad vi ger oss in i eftersom vi gjort det tidigare och vi har en organisation som klarar det.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.