Annons

Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år

Varberg Hyresförhandlingarna för 5 500 hushåll i Varberg har kört fast. Kommunala Varbergs Bostad blir nu först ut i Halland att gå till Hyresmarknadskommittén. ”Vi står så oerhört långt ifrån varandra”, säger vd Ulf Hofstedt om klyftan mellan bolaget och Hyresgästföreningen.
5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.
Foto: Pixabay/AnnaKarin Löwendahl
5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Hittills har fem av sex allmännyttiga bostadsbolag i Halland nått uppgörelser om årets hyror. De genomsnittliga höjningarna landar på mellan 3,3 och 3,9 procent.

Men i Varberg lämnar nu Varbergs Bostad förhandlingsbordet. Därmed hamnar Varbergshyrorna hos Hyresmarknadskommittén, HMK. Där är antalet ärenden i år större än någonsin.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det är för att vi inte har kommit någonstans i hyresförhandlingarna. Då tycker vi att det är bättre att en tredje part får avgöra det, eftersom vi står så oerhört långt ifrån varandra. Det är en helt låst situation, säger Varbergs Bostads vd Ulf Hofstedt.

Ulf Hofstedt, vd Varbergs Bostad.

Vill höja hyrorna med 6,6 procent

Hyresgästföreningen har gått ut med att Varbergs Bostad krävt att få höja hyrorna med 6,6 procent från och med april. Det skulle motsvara ungefär 460 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 7 000 kronor.

– Vi är besvikna på att Varbergs Bostad tycker att hyresgästerna ska ta hela smällen i det tuffa ekonomiska läge som är just nu. Det kan vi inte acceptera. Bolaget har en mycket god ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan idag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger förhandlingsledare Lennart Johansson i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan
Lennart Johansson, förhandlingsledare Hyresgästföreningen.
Lennart Johansson, förhandlingsledare Hyresgästföreningen.

Svårt ekonomiskt läge

Hyresgästföreningen menar att det är ”djupt olyckligt” att ett kommunalt bostadsbolag som Varbergs Bostad inte tar större ansvar just i år. Vd Ulf Hofstedt anser å sin sida att sådan hänsyn ingår i bolagets kalkyl detta krisår.

– Det är en utmanande situation och det gäller att hitta en lösning som balanserar mellan bolagets och hyresgästernas behov. Det är ett svårt ekonomiskt läge både som hyresvärd och hyresgäst, säger han.

Parterna har på senare år lyckats nå uppgörelser lokalt. Men för ungefär tio år sedan hamnade Varbergs Bostads hyror i HMK under flera års tid, både för medling och beslut.

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

– Vi verkar ha hamnat i den situationen igen, säger Ulf Hofstedt.

Annons

– Det finns ingen samsyn kring bolagets ekonomi, utmaningar och framtid. Så är det å andra sidan på många håll i Sverige nu.

LÄS MER:
Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.

HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.

Läs också Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.