Annons

Unga vill hellre äga än hyra

Nyheter Hälften av landets ungdomar upplever det som omöjligt att få ett förstahandskontrakt. Detta enligt en färsk undersökning som också visar att unga hellre vill äga sin bostad.
Foto: Anders Paulsson

Allra flest, 40 procent, vill helst bo i villa medan bostadsrätt hamnar på andra plats med 31 procent. Detta enligt en studie bland unga i åldersgruppen 15 till 24 som Ungdomsbarometern har gjort på uppdrag av Boinstitutet.

– Att bostadsrätten blivit allt mer populär och ses som en investering hänger sannolikt samman med att priserna gått stadigt uppåt och räntorna varit låga. Om prisutvecklingen stannar av är det troligt att också synen på bostadsrätten som en god investering förändras, säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Samtidigt vill bara var sjätte helst bo i hyresrätt, visar undersökningen som bygger på svar från närmare 3 000 unga. Det vanligaste skälet till att unga vill bo i hyresrätt är att boendeformen upplevs som enklare och smidigare. De flesta unga har inte heller råd med kontantinsats eller möjlighet att ta ett bolån.

Annons

Undersökningen visar också att många ungdomar inser att framtiden nog inte blir som de vill. En majoritet av de tillfrågade, 29 procent, tror att det mest realistiska scenariot är att de kommer att flytta till en hyresrätt. Andelen som tror att de kommer att bo i andra hand är 5 procent.

– Att en hyresrätt som anses mest realistiskt samtidigt upplevs omöjlig att få, visar hur tuffa villkoren är för unga som inte har föräldrar som kan hjälpa till med bostadslån, säger Moa Andersson.

Annons
Läs ocksåYngre minst skeptiska till bostadspolitiken

Undersökningen visar också att unga som har flyttat hemifrån i genomsnitt betalar knappt 3 900 kronor i månaden för sitt boende – och att de är förberedda på att boendekostnaden kan öka. Smärtgränsen ligger vid i genomsnitt drygt 5 600 kronor i månaden.

Läs också Lågt förtroende för regeringen i bostadsfrågan Så många bor kvar hos sina föräldrar när de själva fått barn Bluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honom Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.