Annons

Utredning öppnar för skatteavdrag för överhyra

Nyheter Det föreslagna skatteavdraget för uthyrning i andra hand får begränsade effekter för landets hyresgäster. Men för den som olovligen tar ut för mycket i hyra kan det finnas pengar att tjäna. – Jag tror inte att det blir så i praktiken, säger utredaren Christina Jacobsson.​

​Det var på måndagen som den statliga utredaren Christina Jacobsson presenterade sina förslag till förändringar när det gäller uthyrning i andra hand.

Annons
För att det ska bli mer lönsamt att hyra ut sin bostad bör det schablonavdrag som får göras vid intäkter av andrahandsuthyrning höjas, från dagens 4 000 kronor om året till 18 000 kronor, enligt utredningen.
Förslaget gäller främst bostadsrättsinnehavare och husägare, eftersom effekterna för hyresgästerna blir marginella. En hyresgäst får ju inte ta ut mer i hyra än vad han eller hon själv betalar och den beskattningsbara inkomsten blir därmed noll.
Men det finns en möjlighet även för landets hyresgäster att göra avdrag, om än en oärlig sådan.
I teorin innebär förslaget nämligen att den hyresgäst som tar ut mer i hyra än vad han eller hon själv betalar, vilket alltså inte är tillåtet, även kan göra skatteavdrag för den högre hyran.
 
Förstahandshyresgästen kan alltså göra avdrag för överhyran som därmed är att anse som inkomst, enligt förslaget.
Men utredaren Christina Jacobsson är skeptisk.
– Jag tror inte att det blir så i praktiken eftersom den som bor i andra hand fortfarande kan kräva tillbaka den del av hyran som inte är skälig. Jag tror att de flesta som bor i andra hand i dag är medvetna om den rätten, säger hon.
I dagens version av hyreslagen står det också att en hyresgäst inte får hyra ut sin lägenhet ”i dess helhet” i andra hand utan samtycke från hyresvärden. Det har lett till att hyresgäster ibland försöker komma undan kravet på att få värdens tillstånd genom att undanta ett eller flera rum från andrahandskontraktet, enligt Christina Jacobsson.
 
Det kryphålet vill nu hon täppa igen. I utredningen föreslår Christina Jacobsson att lagen ändras så att det i framtiden ska krävas hyresvärdens tillstånd även om förstahandshyresgästen har kvar ett eller flera rum i lägenheten. Avgörande blir istället huruvida den som hyr i andra hand bor där självständigt.
– Det är endast en förtydligande ändring i hyreslagen, säger Christina Jacobsson.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.