Annons

Vanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i vite

Sigtuna Fastighetsägaren Allfadern Ekilla hotas med vite på en halv miljon efter att ha hyrt ut bostäder som hotellägenheter. Kommunen kallar det ”olovlig hotellverksamhet” och Länsstyrelsen gör samma bedömning. Fastighetsägaren tar nu strid mot Länsstyrelsen.
Vanliga bostäder blev hotell.
Foto: Ida Karlsson
Vanliga lägenheter blev hotellbostäder. Fastighetsägaren Allfadern Ekilla riskerar vite på en halv miljon.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de planerade hyresbostäderna på Stockholmsvägen i Märsta som var en del av kommunens plan på över 600 nya bostäder per år. Men de nya lägenheterna hyrdes i stället ut till företaget Forenom, en stor aktör på uthyrningsmarknaden.

Hyresrätter blir hotellägenheter via mellanhänder

Antalet lägenheter som via mellanhänder blir bostäder för turister och företag växer i Stockholmsområdet och aktörerna verkar samtidigt i en juridisk gråzon.

Genom mellanhänder som Forenom rundas hyressystemet för att ta ut skyhög hyra. Bostäderna i Märsta hyrdes enligt Forenoms sajt ut till över 26 500 kronor i månaden i vissa fall – fyra gånger så mycket som hyran för vanliga hyresrätter i området.

När det hela upptäcktes av uppmärksamma grannar begärde bygg- och miljönämnden i Sigtuna en förklaring av Allfadern Ekilla och beslutade om rättelse med hot om vite för ”olovlig ändrad användning” och ”hotellverksamhet”.

Lägenheter har hyrts ut per natt

Det var inte hotellägenheter som fastighetsägaren ansökte om att få bygga. Detaljplanen visar att det är bostäder – inte hotell – som ska finnas på adressen.

Enligt Sigtuna kommun, och nu senast Länsstyrelsen i Stockholm, som undersökt uthyrningen på Stockholmsvägen, handlar det om boende av hotellkaraktär och tillfällig vistelse. Bygglov kan inte beviljas i efterhand för ändrad verksamhet.

Bostäder blev hotell
Kommunen påpekar att fastighetsägaren Allfadern Ekilla kan säga upp avtalet med Forenom och lägga om verksamheten till permanenta bostäder.

Sigtuna kommun har hänvisat till att uppgifter på Forenoms hemsida visar att lägenheter hyrts ut per natt. Kommunen menar att Allfadern Ekilla kan säga upp avtalet med Forenom och lägga om verksamheten till permanenta bostäder.

Annons

Hotas med vite på en halv miljon

Bygg- och miljönämnden i Sigtuna kommun krävde ursprungligen 15 miljoner i vite av fastighetsägaren Allfadern Ekilla. Men Länsstyrelsen Stockholm menar att det är för högt och att vitet bör ligga på en halv miljon om det här inte rättas till.

Enligt kommunen och Länsstyrelsen måste hotellägenheterna bli vanliga bostäder om fastighetsägaren ska slippa betala.

Men Länsstyrelsens beslut bestrids av Allfadern Ekilla som överklagat till mark- och miljödomstolen och vill att domstolen ska upphäva Länsstyrelsens och Sigtuna kommuns beslut. Bolaget hävdar tillsammans med Forenom att Länsstyrelsen och kommunen gjort en felaktig bedömning.

Allfadern Ekilla skriver att ”lägenheterna och det sätt de hyrs ut på utgör traditionella hyresobjekt” och menar att uthyrningen inte bryter mot kommunens detaljplan eller bygglovet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Fastighetsägaren hävdar att kommunen hänvisat till regler som saknar stöd i lagen. Bolaget menar också att ett vite på 500 000 kronor är oskäligt högt och att det inte bör vara högre än 200 000 kronor.

”Vi hävdar att det är bostäder”

Erik Junzell, styrelseordförande Allfadern Ekilla, säger att de i kontakten med kommunen varit öppna med att de hyr ut till företag som hyr ut flexibelt boende. Han menar att bolaget varit noga med att uthyrningen ska följa bestämmelser i detaljplanen och anser att hotellägenheterna är boende av varaktig karaktär.

– Vi hävdar att det är bostäder. Kommunen och Länsstyrelsen anser att det inte är det, säger Erik Junzell.

Annons
Läs ocksåKommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

Ni har överklagat beslutet. Varför räcker det inte med kommunens och Länsstyrelsens bedömning?

– Forenom säger till oss att det är bostäder, inte hotell, och vill att vi överklagar.

Det här var en del av kommunens plan på 600 nya bostäder per år. Det är bostadsbrist och många har inte råd med Forenoms hyror. Varför hyr ni inte ut lägenheterna på vanligt sätt? 

Läs ocksåVanliga hyresrätter blev dyra hotellbostäder – nu riskerar värden 15 miljoner i böterVanliga bostäder blev hotell.

– Vårt bolag ägnar sig inte åt att hyra ut till enskilda hyresgäster. Vi har inte en sådan affärsidé. Vi är ett litet bolag och måste ha en professionell part som blockhyr hela huset. Blir kravet att vi ska hyra ut på vanligt sätt till enskilda hyresgäster kan vi inte äga den här fastigheten.

Forenom har plockat bort möjligheten att boka boende på Stockholmsvägen i Märsta via sin sajt.

Fakta: Så har det gått för andra lägenhetshotell

Mark- och miljödomstolen i Stockholm beslutade att ett bolag i Upplands Väsby skulle betala över 370 000 kronor i straffavgift till kommunen eftersom en fastighet används till något annat än vad som godkänts av kommunen från början. Byggnaden uppläts till Forenom som hyr ut till företag.

Även stadsbyggnadskontoret i Stockholm har slagit fast att Forenom sysslar med korttidsboende. Ett bolag i Stockholm som hyrt ut till Forenom har hotats med vite, en slags böter.

I ett rättsfall har det som planerats som bostäder använts som bed and breakfast. Där sa domstolen att det krävdes bygglov för ”väsentligen annat ändamål” eftersom de användes till något annat än vad man fått bygglov för.

Läs också Det skulle bli nya hyresrätter - nu hyrs lägenheterna ut till företag Hyresgäst i konflikt med Zlatan – nu avgörs tvisten i tingsrätten Adam tog strid mot ockerhyra – får rekordhöga tre miljoner av värden för att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.