Annons

Var tionde har stört sig på grannens sex – få gör något år det

Nyheter Nästan var tionde hyresgäst har någon gång störts av att grannarna haft sex. Men bara knappt en tredjedel av dem gör något åt saken. Mest störs yngre personer – allra helst i storstaden.
Störningar från sex
Foto: Ann-Li Karlsson, Max Pixel

Alla vill vi känna kärlek – och många unnar nog även sin granne att vara lycklig. Men det finns gränser för hur mycket vi vill delta i grannens kärleksliv.

En färsk undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran visar att åtta procent av landets hyresgäster tvingats ta del av grannens sexvanor till den grad att man blivit störd i vardagslivet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mest utsatta är hyresgäster i städer med fler än 80 000 invånare. Här har drygt var tionde person upplevt sexstörningar – vilket är det dubbla jämfört med hyresgäster i en småstad eller på landet.

Det är även stor skillnad mellan åldersgrupperna. Bland personer under 30 år har nästan var sjätte person – 16 procent – blivit störd, medan samma siffra för 70-plussare blott är fem procent. Detta kan enligt rapporten bland annat förklaras genom att yngre personer bor mer trångt och ofta har yngre grannar.

Enligt Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, kan ljudet från älskogen rent juridiskt räknas som en brist i boendet – även om grannen inte betett sig på ett oacceptabelt sätt. I sådana fall kan det bli aktuellt för hyresvärden att vidta ljudisolerande åtgärder.

Annons
Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

– Det avgörande är hur andra påverkas. Om någon på grund av ljudet hindras från att använda sin lägenhet fullt ut blir det ju en störning. Det kan likställas med att en granne tittar på tv med normal volym eller duschar och ljuden ändå går igenom väggen.

Trots att många hyresgäster förargas över grannarnas sexuella eskapader är det också bara en knapp tredjedel som gör något åt saken. Vanligast är att säga till grannarna eller ringa till värden, medan några få procent känt sig manade att ringa störningsjouren.

Exakt hur ofta och hur högt man kan ägna sig åt sängkammarbrottning innan kontraktet svävar i fara är svårt att svara på. Sannolikt ligger ribban högt, resonerar Johan Candler.

Läs ocksåInger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"Inger Persson Bergvall och Ivar Södergren

– Jag kan inte påminna mig om ett enda liknande rättsfall där hyresgästen blivit uppsagd. Sexuella aktiviteter räknas till normalt användande av lägenheten, såtillvida man inte gör det på en balkong eller liknande. Det skulle kunna väcka anstöt hos grannar eller förbipasserande och eventuellt klassas som ett brott.

Annons

Enligt sexolog Kalle Norwald kan många uppleva det som obehagligt eller rentav äckligt att ofrivilligt ta del av andras sexliv.

– Om du störs av det så finns det några saker du kan göra, antingen plinga på dagen efter och berätta för grannen om din upplevelse och är det lite för läskigt så har vi ju i Sverige en lång tradition med att skriva ”arga lappar” till varandra. Här behöver ni inte vara arg tänker jag, skriv om din upplevelse och att du önskar något annat.

Totalt har 1 000 hyresgäster tillfrågats i undersökningen.

Fakta: Ur undersökningen

  • 8 procent av landets hyresgäster har någon gång störts av grannsex. 92 procent har inte störts.
  • Studenter och personer under 30 år störs klart mest.
  • Dubbelt så stor andel i storstaden störs jämfört med personer i småstad eller på landet.
  • Kvinnor och män störs i princip lika mycket.

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.