Annons

Kostsamma tillval i lägenheten – se upp för fällorna

Nyheter En diskmaskin, tvättmaskin eller ett parkettgolv. Genom tillval kan du göra din hyresrätt mer praktisk och personlig. Men tänk på att valet och extrakostnaden, hos de flesta värdarna, gäller för all framtid.
Tillvalet diskmaskin kan kosta en hyresgäst 120 kronor extra i månaden.

Ett tillval är något som inte ingår i lägenheten vid inflytt men som hyresgästen får mot en kostnad.

Det kan handla om en diskmaskin, en köksfläkt, ett parkettgolv eller en säkerhetsdörr. Kostnaden för tillvalet läggs som ett tillägg på hyran. En diskmaskin kan exempelvis kosta 120 kronor extra i månaden – eller över 200.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Tillval är något som höjer standarden i lägenheten, och därmed också hyran, säger Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Varför måste hyresgästen fortsätta att betala när inköpspriset för tillvalet är betalt?

– För att det handlar om en standardhöjning. När tillvalet väl är installerat i lägenheten är det värden som har ansvaret för underhållet. Går tillvalet sönder, och slitaget har varit normalt, så ska det bytas ut utan extra kostnad för hyresgästen.

Läs ocksåEfter prischocken: Tog 2 000 kronor i månaden för öppen spis – tvingas betala tillbaka 71 000Eldstad och pengar.

Vem tillhör tillvalet?

– Lägenheten, och i förlängningen hyresvärden. En tillvald diskmaskin blir en permanent del av lägenheten.

Annons

Kan jag som hyresgäst slippa ett tillval som en tidigare hyresgäst har gjort?

Läs ocksåPrischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronorEldstad och pengar.

– Nej, i regel inte, eftersom tillvalet blir en del av lägenhetens standard. Men som hyresgäst ska du ska alltid få veta vilka tillval som gjorts innan du flyttar in och vilken extrakostnad de medför.

Har alla hyresgäster rätt att göra tillval?

– Nej, tillval är inget man kan kräva. Men många av dagens hyresvärdar erbjuder det. Sedan fungerar det ju inte att montera in exempelvis en tvätt- eller diskmaskin i alla lägenheter. Kanske på grund av utrymmesskäl. Och då kan en hyresvärd, som annars erbjuder det tillvalet, säga nej.

Varför kostar tillvalen olika hos olika hyresvärdar?

– För att de bygger på egna uppgörelser mellan hyresvärd och hyresgäst. Men med många värdar har vi förhandlat fram tillvalslistor som de nu följer. Och vi jobbar för att flera ska göra på samma sätt. Det skapar större likhet och rättvisa, säger Magnus Elsing.

Annons

”Viktigt att läsa på”

Therése Johansson är konsumentvägledare på Linköpings kommun. Hon gör bedömningen att det är svårt att göra något rent konsumenträttsligt för den som tecknar ett avtal om tillval och ångrar sig eller vill bli av med någon pryl som en tidigare hyresgäst har beställt.

– Det är viktigt att läsa på ordentligt och ta reda på vad jag förbinder mig till när jag skriver på hyresavtalet. Man bör även fundera över om man klarar av den extra kostnaden som tillvalen för med sig. 169 kronor i månaden för en diskmaskin låter kanske inte som så mycket pengar, men särskilt i dessa tider kan det vara avgörande för om pengarna räcker till i slutet av månaden.

Konsumentvägledare Therése Johansson, Linköping
Konsumentvägledare Therése Johansson betonar att det är viktigt att sätta sig in i vad det innebär att teckna ett avtal om tillval innan man som hyresgäst skriver på.

Vilken hjälp finns att få för den som känner sig osäker?

– Det går bra att höra av sig till oss på konsumentvägledningen. Det är gratis och vi kan till exempel hjälpa till att tolka avtal. I vissa fall kan det ju finnas andra alternativ som är bättre för just den personen, till exempel att köpa en begagnad diskmaskin eller använda tvättstugan i källaren i stället för att sätta in en tvättmaskin i lägenheten.

Fakta: Tillval
  • Något som inte ingår i lägenheten vid inflytt men som hyresgäst och hyresvärd tillsammans väljer att sätta in mot en kostnad.
  • Kan vara diskmaskin, tvättmaskin, ett parkettgolv eller annat som höjer lägenhetens standard och hyra.
  • Från och med 2 oktober 2019 räknas kostnaden för tillval inte in i hyran vid en bedömning av hyrans skälighet.

Källa: Hyresgästföreningen

Det livslånga tillvalet
Läs också Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.