HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Västerås bygger mest

Västmanland Fyra av fem nya lägenheter i Västmanland byggs i snabbt växande Västerås. I Fagersta och Norberg byggs det ingenting.
Västerås är, föga förvånande, den kommun i Västmanland som kommer att bygga flest nya lägenheter de kommande åren. Foto: MONIKA STECZKÓ

Boverket har med hjälp av länsstyrelserna tagit reda på hur bostadsmarknaden ser ut i dag och hur den väntas se ut om fem år.
Balansen mellan tillgång och efterfrågan i de olika kommunerna beräknas utifrån aktuella fakta, planläge, projekteringar och marknadsförutsättningar.

Undersökningen visar att bostadsbristen i Sverige fortsätter att öka. Fyra av fem svenskar bor i dag i kommuner med underskott på lägenheter och hus. Framför allt är behovet stort av fler små och billiga lägenheter. 

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

I Västmanland är dock aktiviteten på byggmarknaden just nu förhållandevis låg. I fem av de tio kommunerna planeras 16 eller färre lägenheter under 2015 och 2016.

Fagersta är en av två kommuner där det enligt Boverket inte planeras en enda bostad i flerfamiljshus i år och nästa år. Men Fagersta är tillsammans med Skinnskatteberg också en av två kommuner som väntas gå från balans mellan tillgång och efterfrågan till underskott år 2020.

Den kommun där det verkligen satsas är Västerås med närmare 700 planerade nya lägenheter både 2015 och 2016. Dessutom byggs cirka 100 småhus under tvåårsperioden.

Läs ocksåGravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.

I Västerås räknar de ansvariga med att dagens bostadsbrist ska vara bortbyggd till 2020.
Den andra kommunen i Västmanland som väntas gå från bostadsbrist till balans inom fem år är Kungsör.

Fakta: Bostadsläget i Västmanland

Så här har kommunerna svarat i Boverkets bostadsmarknadsenkät 2015.

Röd färg: Bostadsbrist.

Grön färg: Balans på bostadsmarknaden.

Lila färg: Överskott på bostäder.

Klicka på din kommun för att se hur många lägenheter i flerbostadshus som förväntas byggas i år och 2016.

Klicka här om du vill se kartan i ett nytt fönster.

Fakta: Byggplaner i Västmanland
Kommun I dag Om fem år  Planerade lägenheter 2015-2016
Skinnskatteberg Balans Underskott 5
Surahammar Balans Balans 60
Kungsör Underskott Balans 16
Hallstahammar Underskott Underskott 37
Norberg Underskott Underskott 0
Västerås Underskott Balans 1346
Sala Underskott Underskott 98
Fagersta Balans Underskott 0
Köping Underskott  Underskott 81
Arboga Balans Balans 7
Totalt Västmanlands län 1 650
Läs också Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Barnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.