Annons

Vätterbygden har fått fart på verksamheten igen

Jönköping Hyresgästföreningen Vätterbygden i Jönköping har gjort en rivstart med sin nya styrelse. Kampen mot kommunens vinstuttag har bara börjat.

I mitten på mars i år återuppstod Hyresgästföreningens förening Vätterbygden efter att ha legat nere en tid. En ny styrelse klubbades i föreningen som består av medlemmar i Jönköping och Habo. Och sedan dess har det varit fart på de ideella krafterna.

Vätterbygden har kampanjat för fullt för att förhindra att Jönköpings kommun än en gång ska ta ut miljonbelopp i vinst från det kommunala bostadsbolaget Vätterhem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har gjort flera aktiviteter och synts ute på stan, berättar ordförande Jakob Dolk.

Bland annat har politiska partier uppvaktats och föreningen har funnits på plats vid första maj, olika marknader och kvartersdagar.

– Vi har även protestlistor och fortsätter att samla in namn inför hösten när kommunen ska klubba budgeten. Det gäller att påverka innan besluten tas, säger Jakob Dolk och tillägger:

Annons
Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

– Intresset att skriva under är positivt, även de som inte bor hos Vätterhem har skrivit under för att de tycker att det är fel när de ser att Vätterhems hyresgäster dubbelbeskattas.

Totalt har kommunen plockat ut 29 miljoner kronor av Vätterhems vinstpengar under de senaste två åren.

– Ännu har ingen summa nämnts av politikerna om hur det blir i höstens budget. Utöver detta så tar kommunen även ut en borgensavgift. Men den har vi inte tittat på i detta läge, även om man kan ifrågasätta om ett så stabilt bolag som Vätterhem verkligen behöver kommunal borgen, säger Jakob Dolk.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

Nu till sommaren tar aktiviteterna lite semester för att rivstarta igen till hösten.

Annons

– Vi har inbokat flera aktiviteter i höst. Och vi fortsätter med protestlistorna och tänker jobba vidare med att få svar från de olika partierna om hur man ser på det här, det verkar ju inte som att vinstuttagen är engångsföreteelser för olika projekt utan mera som att Vätterhem ses som en bankomat där kommunen kan plocka pengar, säger Jakob Dolk.

Ny styrelse i Jönköping

Läs också "Smutstvätt är skräp" – det här händer med dina prylar Kenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: "En rättsskandal" Kenneth vädjar till Högsta domstolen - vill behålla sitt bibliotek

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.