Annons

Bostäder för unga – tips och råd

Tips & Råd Kommunala Huge är ett av få bolag som har vågat bygga nytt för unga. För Axel betydde det att han äntligen fick en egen lägenhet.Hem & Hyra tipsar om fler sätt att få bostad för unga.​
Han är supernöjd, Axel Magnusson. Tvåan har öppna ytor, en funktionell köksavdelning, badkar, fem garderober och skåp, och så en balkong, där blomsterbönor och kryddväxter trivs.
– Som kock vill man ju ha färska kryddor. Och ett fräscht kök. Här kan jag äntligen bestämma själv vilken nivå jag vill ha. Jag gillar när det är ordning och reda, säger han. Men det tog mer än tio år för honom att få sitt första egna hem, på
 
Klockarvägen i Huddinge. Husets historia började 2003 med att Lotta Jaensson, dåvarande projektledare på nätverket Jagvillhabostad.nu, tog kontakt med Huddinge kommun. Det kommunala bostadsbolaget Huge skulle bygga hyreshus och det fanns ett politiskt intresse för ungas bostadssituation där.
– Vi föreslog att ett av de planerade husen skulle byggas för unga. Vi var egentligen emot kategoriboende, men ville se om det går att planera annorlunda för den här gruppen och få ner hyrorna, berättar Lotta Jaensson.

Jagvillhabostad.nu drev bland annat igenom att rummen skulle gå att dela av om kompisar vill bo ihop och att hellre ha målade väggar än dyrare tapeter. Men viktigast var att hitta smarta, ytsnåla lösningar.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
– Även om man får ner kvadratmeterpriset blir en tvåa på 70 kvadratmeter väldigt dyr. Men en på 45 kvadrat har många råd med.
 
I december i fjol kunde så huset ”Villbo” invigas, med 31 ettor och tvåor i fem plan. Alla lägenheter gick till personer i bostadskön som inte hade hunnit fylla 35 år. Axel var en av dem. Han hade börjat jobba som kock direkt efter gymnasiet, men bodde kvar i föräldrarnas villa i Huddinge
tills han var 23.
 
Efter några andrahandskontrakt i Stockholm började han säsongsarbeta i fjällen. Då ordnade arbetsgivaren bostad, oftast en lägenhet som flera fick dela på. Efter perioder i Skåne och Schweiz hamnade Axel i föräldrahemmet igen – 32 år gammal.
– Även om inte jag har några problem med mina föräldrar är det ändå jobbigt. Man måste rätta sig efter sin mor och far när man bor i deras hus. Men då hade han också stått i Huges kö i över tio år och fick erbjudande om en tvåa i Villbo-huset.
 
Axel får plats med det han behöver: Soffan, tv:n, gammelmorfars gungstol, en bokhylla, ett vitrinskåp och ett utfällbart matbord. I det lilla sovrummet ryms sängen och ett skrivbord. Hyran på 4 537 kronor i månaden är han också nöjd med.
Jagvillhabostad.nu jobbar vidare med att försöka få bostadsbolag, arkitekter och byggare att tänka nytt. Bland annat har de nu ett stort projekt på gång i samarbete med Stockholmshem. Verksamhetschef Tobias Olsson tycker att
byggandet styrs för mycket av gamla traditioner.
– Om man lyssnar på vad unga behöver och vill ha, kan man hitta nya sätt att bygga. Unga kanske inte är de mest köpstarka, men man borde se att det är en stor kundgrupp. ​

Annons
Fakta: Experternas tips:

Tobias Olsson,  verksamhetschef, jagvillhabostad.nu:– Registrera dina barn i de köer och förmedlingar som finns. Hjälp barnen att skriva bra ansökningsbrev till privata värdar. Skriv intyg på att du kan gå in som borgensman och ha alla papper klara. Sprid ut att ni söker bostad till bekanta och olika nätverk, exempelvis Facebook. Fler tips finns på www.jagvillhabostad.nu.
PG Nyström, förbundsjurist,Hyresgästföreningen:– Jag ställde mina barn i Uppsalahems kö när de var 15 och 17 år, så ta reda på när det är möjligt på din ort. Om man ställer sig själv i kö, i syftet att barnet ska få ta över ett kommande erbjudande, riskerar du att hyresvärden ifrågasätter detta och i stället erbjuder nästa person i kön lägenheten.
Annika Creuzer, chefredaktör, Privata Affärer:– Om man vill hjälpa sina barn genom sparande är det bättre att samla så mycket pengar som möjligt än att samla poäng i bosparande. Bosparande har sämre villkor och ger oftast bara förtur till nybyggen, som är väldigt dyra. Nu sjunker priserna, men bankerna kommer också att kräva större kontantinsats – så pengarna behövs.

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.