Annons

Bostadslös – tips om hur du fixar eget kontrakt

Tips & Råd Inga lediga lägenheter, ingen bostadsförmedling, inga kontakter? Det bästa är att ringa eller mejla värdarna.​
Bostadsbristen sprider sig till fler och fler orter. Nästan hälften av landets kommuner uppger att de har bostadsbrist och ännu fler saknar bostäder i centralorten. Samtidigt finns bara åtta kommunala bostadsförmedlingar i landet.
Hur får man då tag på en lägenhet? Hem & Hyra lät Skop fråga 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen hur de hade gjort. 31 procent hade fått sin bostad genom en bostadsförmedling. Nästan lika många hade själv ringt till hyresvärden
och frågat. Det kan låta enklare än det är. Först ska man hitta de olika fastighetsägarna och sedan anmäla sig i deras olika köer, ringa och tjata eller bevaka när de lägger ut lediga lägenheter på internet.

Allt fler värdar utgår från att man ska vara aktiv som bostadssökande. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman tycker att det är konstigt att det ska vara så krångligt för kunderna på bostadsmarknaden.
– Man tvingas leta i en djungel av olika köer. Det leder till att det bara är de som har tid och vet var de ska leta som lyckas få lägenhet. Även för hyresvärdarna innebär det mycket jobb, berättar Nils-Göran Larsson, avgående vd för Fastighetsägarna Syd.
– Man blir ständigt uppringd och nermejlad av folk med olika frågor och orealistiska förväntningar. Det tar mycket tid och kraft för små fastighetsägare. Därför välkomnar han att en kommunal bostadsförmedling startas i
Malmö i höst. Skop ställde också frågan om man hade behövt betala svarta pengar för att få sin lägenhet. Mindre än en procent svarade ja.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
 
Ett brev betyder så mycket
Ett nytt köksbord ska byggas ihop, de första lådornas bäras in. Ninna och Urban flyttar till bostadsbristens Kalmar – där de snabbt fick en drömlägenhet.
Ninna och Urban Andersson har bott flera år i Västergötland, men längtade tillbaka till Kalmar. När Ninna fick ett chefsjobb i de trakterna tvekade de inte. Problemet var bara att hitta bostad. Kalmar har bostadsbrist och lång kö till hyresrätter i det kommunala bolaget Kalmarhem.
– Jag satte mig ner och mejlade till alla som hade mejladresser och ringde till de andra. Dem jag inte fick tag i skrev jag vanliga brev till, berättar Ninna. Liksom många andra kommuner har Kalmar på sin hemsida listat en del av de större privatvärdarna i staden. Den utgick Ninna ifrån och det gav snabbt resultat.
– Ett mejl kom inte fram, så jag skrev direkt till vd:n för att berätta att adressen inte fungerade. Han skrev tillbaka och nämnde då att de hade en ledig lägenhet. En och en halv månad senare kunde Ninna och Urban flytta in i en trivsam femma med rimlig hyra och bra läge i Kalmar.
Även tidigare i sitt bostadsliv har Ninna lyckats få tag i bra lägenheter i eftertraktade områden, bland annat i Göteborg.
– Jag tror på att skriva personliga brev, hellre än att sitta och ringa. Ett samtal kanske värden inte kommer ihåg, men ett brev kan man ta fram när en lägenhet blir ledig. Hennes tips är att ha en lättsam, inte alltför formell ton, berätta lite kort om
hur familjen ser ut, sysselsättning och intressen. Men framför allt:
– Jag skriver ”vi är lätta att ha att göra med”. De flesta hyresvärdar är nog måna om att inte få någon gnällspik på halsen. Sedan de tackade ja till lägenheten i Kalmar har de fått bra erbjudanden från ytterligare fyra privatvärdar.
Ninna tror inte att det bara beror på tur och skicklighet. Antagligen passar de också bra som hyresgäster, i 50-årsåldern med ordentliga jobb och säkra inkomster.
– Det är inte så enkelt för alla precis. Jag jobbar med missbrukare och för dem hjälper det inte alltid hur aktiva både de och vi på socialförvaltningen  än är. De hamnar ofta i en ond cirkel, tyvärr.
 

Annons
Fakta: Tips från värden:

Du vill ha en lägenhet, men vad vill värden ha? Den som är äldst, snabbast eller trevligast har störst chanser i sökandet.Många bostadsbolag, kommunala som privata, tycker att det mest rättvisa är att erbjuda en ledig lägenhet till den som har stått längst i deras kö. Men köer blir snabbt inaktuella. Hyresvärdar får ägna mycket tid till att söka upp den som står på tur och får ofta svar att personen redan har ordnat en annan bostad. Därför går allt fler över till att premiera de mest aktiva. Ett sätt är att lägga ut alla lägenhetserbjudanden påinternet och den som först anmäler intresse får första tjing. Då gäller det att hålla sig alert och vid datorn när sådana erbjudanden publiceras, till exempel vid midnatt eller tidigt på morgonen. På Glebes fastigheter i Kalmar tyckerman att detta är orättvist mot dem som inte har tillgång till datorer. Dit får man ringa och fråga, berättar kontoristen Anette Värnholm. – På ett sätt blir det också mer rättvist än om man bara går efter kötid. Nu finns chansen att få en lägenhet snabbt för den som behöver det, bara man är aktiv, och ger ett gott intryck. Hennes tips är att kort säga vad man söker, att direkt acceptera om det inte finns en sådan lägenhet – och att ringa igen varje månad.

Privata förmedlingar

Det finns många privata förmedlingar/annonsplatser på nätet. De har olika stort lägenhetsutbud och olika avgifter.www.hyresvard.sewww.bovision.sewww.bosidan.sewww.hyrahyra.sewww.studentlya.nu

Hitta värdarna

Kolla kommunens hemsida, under rubriker som Bygga & bo eller Flytta hit.Ring kommunens växel, där kan de ha lokalkännedom och listor över de större hyresvärdarna.Gå runt och titta i entréer om hyresvärdens namn och nummer finns där.Anteckna adresser och ring Lantmäteriet som kan ge namn på enstaka fastighetsägare eller använd besöksdatorn på det lokala lantmäterikontoret.Sök i bibliotekets Fastighetskalender.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.