Annons

Fixa fest – på en timme

Tips & Råd För trött för party? Tänk om. Tv-kocken Maud Onnermark vet hur man svänger ihop en läcker trerätters en kväll efter jobbet.
Foto: Ulrika Pousette, Flickr

Den gula gazpachon med en touch av ingefära tar en kvart, papardellen med parmaskinka 25 minuter och kardemummamarängerna med jordgubbskräm går på 20 minuter. Klart! Du har en hel festmeny till sex personer på en timme blankt.

– Det är svårt att tro det, men i mikron kan man göra tolv maränger på bara en äggvita. Du gräddar två på en minut. Eller köper en färdig marängbotten och lägger krämen på den, säger Maud Onnermark. Hon utkommer nu med sin tionde kokbok, ”Lättlagade festmenyer på 1 timme”.

– Recepten är indelade i säsong och ingredienserna finns i vanliga mataffärer. Jag har också gjort en vegansk meny för den som får veganer på besök, säger Maud.
Hon är hushållsläraren som aldrig hamnade i katedern utan har jobbat på provkök och med matjournalistik.

I 15 år har hon lagat mat i SVT:s Go’kväll. Hon är född i Boden och ”uppvuxen på Kalixlöjrom”, men bor numera i Skåne och är chefredaktör för tidningen Matmagasinet.

– Med bra råvaror behöver man inte krångla till det. Det enkla är det goda, säger Maud.

I boken finns flera tips på hur man ”bekvämimpar” med rätter som ser märkvärdigare ut än vad de är. Exempelvis en lyxig Nutellaparfait som görs på tio minuter av två ingredienser.
Så ring vännerna! Bjud in grannarna! För plötsligt känns det ju ganska överkomligt att bjuda hem folk.

Fakta: Maud Onnermark

Gör: Chefredaktör för tidningen Matmagasinet. Tv-kock i Go’kväll.
Bor: I en trea på 100 kvadratmeter med Öresundsutsikt i Norra Hamnen i Helsingborg.
Hyra: 13 100 kronor i månaden.
Familj: Maken Karl-Johan och tre utflyttade barn.
Intressen: Att röra på sig i olika former – vandra, springa, cykla, åka skidor.
Läs mer: Fler festrecept finns på matmagasinet.se.

Fakta: MAUDS 4 FESTFAVORITER
  • Grillad fisk med rabarbersås. Laga i grillpanna om du bor i lägenhet och inte kan grilla.
  • Gör bearnaisesås på rumsvarmt (inte smält) smör så kan du inte misslyckas.
  • Knäckiga mandelkorgar ser proffsigt ut. (Maud visar hur du gör på Youtube.)
  • Laxbiffar är en klassiker. Goda både som varmrätt och kalla i en buffé.
Fakta: 3 BRA TILLBEHÖR

Zestjärn. Till att riva exempelvis citrusskal eller parmesan med. Ger en snygg finish till festrätten.

Snygga glas. Lyfter även enkla desserter eller förrätter. Cocktailglas Aarne från Iittala. Du kan också fynda fina glas på loppis.

Spiralvisp i silikon. Kommer åt bättre än en ballongvisp och slamrar mindre än en stålvisp.

Fakta: Basilika- och limejordgubbar med zabaione

Recept för sex personer.

Det här behöver du:
500 gram färska jordgubbar
10 basilikablad
1 lime
cirka 1 matsked strösocker

Zabaione:
1 1⁄2 deciliter torrt vitt vin
1 deciliter strösocker
5 stora äggulor
Så här gör du:

  • Ansa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Finhacka basilikabladen och riv limeskalet. Blanda jordgubbarna med limeskal och basilikablad. Sockra lätt om det behövs. Fördela bären i glas. Spara lite till garnering.
  • Vispa samman vin, socker och äggulor i en tjockbottnad kastrull över svag värme. Sjud till en tjock och fluffig kräm. Ta från värmen och vispa ytterligare en stund.
  • Häll krämen över bären och strö över de sparade bären. Servera genast. Eller låt krämen kallna. Garnera med resten av bären.

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.