Annons

Flytta ihop? Här är experternas bästa råd

Tips & Råd Att flytta ihop är ett stort och spännande steg. Följ experternas råd, så undviker ni fallgroparna.
Foto: Jann Lipka

FLYTTA IN

Du behöver inte hyresvärdens tillstånd för att en till flyttar in. Om ni flyttar in gemensamt i en lägenhet gäller sambolagen. Om ni inte vill att sambolagen ska gälla: skriv ett samboavtal.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

KONTRAKT

Det är värden som avgör om den som flyttar in också får skriva sig på kontraktet. De som står på kontraktet är betalningsansvariga även om den ene flyttar. Om bara en står på kontraktet och hon eller han säger upp det eller blir uppsagd, kan den andra partnern ha rätt att ta över kontraktet.

FÖRSÄKRING

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Se över vilken typ av försäkringar ni har, om ni ska teckna gemensamt eller var för sig. Flera försäkringsbolag har särskilda hyresrättsförsäkringar speciellt anpassade för dig som hyr din bostad. Diskutera med ett försäkringsbolag vad ni behöver när ni flyttat ihop.

EKONOMI

Gör upp med din sambo eller partner hur ni vill fördela ekonomin när det gäller mat och mindre saker till hemmet. Många småutgifter är svårare att kontrollera om man inte medvetet gör det från början och blir i längden ett stort belopp. Pengar är ofta anledning till konflikter.

Annons
Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"

STORA INKÖP

Samma sak här: gör upp om hur ni ska fördela betalningen när ni investerar i tv, musikanläggning, soffgruppen – alla stora utgifter. Det är också viktigt att bestämma vem som äger vad när ni köper saker till det gemensamma hushållet.

INREDNING

Försök att inte låta materiella ting komma emellan er. Var ödmjuka och tänk i nya banor. Gå med på att spara sambons ”fula fåtölj” mot att du får behålla den ärvda byrån som du älskar. Skänk bort det ingen av er vill ha, stuva undan sådant ni vill spara men inte får plats med just nu.

TVÄTT & STÄD

Att tydligt bestämma om någon ska ha huvudansvaret för en syssla hemma kan vara en god idé för husfriden. Prova ett löpande schema eller växla då och då. Att hjälpas åt och dela på arbetet stärker vi-känslan.

INVENTARIER

Annons

Skriv en inventarieförteckning över vem som äger vad, både för det du tagit med och för det ni skaffar under tiden. Vissa saker kan naturligtvis vara gemensamma som man får dela på vid eventuell separation.

PRATA

Tala klarspråk. Ha en rak och ärlig kommunikation. Ju färre oklarheter mellan er, desto enklare är det att bo ihop. Försök att rensa luften i tid innan du har dämt upp för mycket – då är det svårt att få till ett bra samtal.

FLYTTA UT

Om du flyttar in i din partners lägenhet är lägenheten hennes eller hans om ni separerar. Om den som står på kontraktet ger sitt medgivande så kan man byta lägenheten till två, även om bara ena partnern står som hyresgäst på kontraktet.

(Källor: Susanna Skogsberg, jurist Hyresgästföreningen, Folksam, Trygg-Hansa)

Läs också Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.