Annons

Gör som Carin – få balkongen att blomma: ”Viktigt med bra jord”

Tips & Råd Väldoftande ingefärsmynta, skära pelargoner och solmogna smultron. På Carin Blixts balkong samsas loppisfynd från trakten med prunkande plantor.
Gör som Carin Blixt, få fart på växterna på balkongen!
Foto: Frida Ekman
Gör som Carin Blixt, få fart på växterna på balkongen!

Den vita dörrkarmen vilar i halvskugga och har belägrats av en yvig svartöga med sina rosalila, ­klocklika blommor. Den lever sitt eget liv, konstaterar Carin Blixt.

– Jag hjälper den att klättra uppåt med hjälp av snören. Man får vara lite försiktig för ibland vill den komma in genom dörren.

Har 40 arter på balkongen

Den cirka åtta kvadrat­meter stora balkongen hör till hyresrätten i Vadstena som Carin delar med sin sambo Lasse sedan drygt 20 år tillbaka. Under ­sommarhalvåret är det här ute hon både ­börjar och avslutar ­dagen. Om morgnarna tar hon ett varv bland växterna för att se ­vilka som behöver vattnas. Hela 40 olika arter huserar på balkongen – från örter och bär till kulörta blommor som pelargoner och oxalis. På spaljén längs ena kortsidan frodas sommarmurgröna.

– Den bara växer och växer. Vi har ­jättebra grannar men ibland vill man vara lite avskärmad och sitta och läsa eller lösa korsord och lyssna på ­koltrastarna.

Carin växte upp på landet med en ­pappa som vårdade sin trädgård med ömhet och odlade såväl grönsaker som lejon­gap och penséer. Hon tyckte alltid att det var kul att hjälpa till och ­kunskaperna från barndomen har hon burit med sig. I dag hämtar hon även ­inspiration ­genom att besöka handels­trädgårdar, följa konton på Instagram och läsa ­odlingsmagasin som hon lånar på ­biblioteket.

– Odlingen är mitt allt, min frizon; jag älskar att vara här ute och dofta och smaka. Hela vintern längtar jag efter att få komma i gång igen.

Både hon och Lasse gillar att pyssla med växterna, men det är Carin som håller i taktpinnen. Inför varje säsong köper hon några hundra liter ny jord. Då hon har dålig rygg är det Lasse som kånkar säckarna de två trapporna upp till lägenheten.

Det gäller att ha rätt verktyg och rätt jord för att lyckas med odlingen på balkongen.
Det gäller att ha rätt verktyg och rätt jord för att lyckas med odlingen på balkongen.

– Det är viktigt med bra jord. Jag ­köper yrkesjord som handelsträd­gårdarna använder. Den är inte lika ­utblandad med torv som vanlig blomjord och jag märker på växterna att de tackar mig för det.

Vissa plantor överlever vintern i ­krukor utomhus, såsom funkia, smultron­plantor, slideranka och ingefärs­mynta. Andra, däribland begonia, pelargon och bougainvillea, övervintrar inomhus. Chili, tomat och solros är exempel på växter som hon sår från frö om ­våren och planterar ut när luften har blivit varmare.

– Så här i juni går jag och tittar på plantorna och frågar mig: ska jordgubbsplantan blomma? Hur många knoppar har kommit? Varje dag händer något nytt. Det går nästan för fort ibland.

Smultron till filen

De första bären smakar sommar, ­berättar hon.

– Det blir ju inga mängder men har vi fått sex stycken mogna smultron så tar vi tre var till frukosten och lägger i ­filen. Och att plocka en solvarm jordgubbe och stoppa i munnen – det är fantastiskt.

Hon använder sig nästan enbart av krukor som hon har fyndat på lokala loppisar. Där finner hon även små ­pallar, piedestaler, amplar, lådor och dekorativa, gamla glasflaskor att pryda balkongen med. I augusti, när kvällarna blir mörkare och luften fuktigare, brukar hon tända lampor där ute.

– Det är så fint att bara kunna slå sig ner med en drink eller en kopp kaffe, insupa alla underbara dofter och njuta av tystnaden. Då mår man bra.

Fakta: Carins bästa tips: Så lyckas du med balkongodlingen

1. Investera i bra jord: Det är A och O för att växterna ska trivas. Jag köper proffsjord som används av trädgårds­m Väldoftande ingefärsmynta, skära pelargoner och solmogna smultron. På Carin Blixts balkong samsas loppisfynd från trakten med prunkande plantor.
ästare på handels­trädgårdar.

2. Ta hjälp av en fuktmätare: Genom att sticka ner den i jorden kan du se om plantan ­behöver vattnas eller ej.

3. Ställ späda växter i ett miniväxthus: Jag har köpt mitt på loppis för 40 kronor. Inuti blir det ­fuktigt och lagom varmt – som en kuvös för mina bebisplantor.

4. Jobba på höjden: Införskaffa hyllor, galler, amplar och piedestaler för att ­skapa olika nivåer med grönska och få plats med mer.

5. Ställ ut ett fågelbad med vatten: Det lockar inte bara törstiga sommarfåglar utan även bin och andra insekter som bidrar till pollineringen.

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.