Annons

Lär dig komma ihåg koden

Tips & Råd Vi har alla stått utanför låsta porter och försökt minnas koden. I dag lägger många in koderna i telefoner men det finns andra knep för att minnas siffrorna.
Foto: CHRISTIAN GUSTAVSSON
Jonas von Essen, studerar till lärare i matematik. Jonas är tvåfaldig världsmästare i minne, en tävling som består av tio olika grenar. Siffergrenen går ut på att under en timme minnas en så lång sifferserie som möjligt. Jonas har som mest kommit ihåg 2 400 siffror.

Vad har slaget vid Lützen, franska revolutionen och Jeanne d’Arcs födelseår gemensamt? Jo, alla har fått ge inspiration till portkoder som är lätta att komma ihåg.
– Det blir lättare om siffrorna har en mening. Knepet är att göra dem mer personliga så att de betyder något mer för dig än bara siffror. Det ska gärna vara något som du sedan kan associera till den person som bor i huset så att du vet vilken kod som hör till vem, säger Jonas von Essen, flerfaldig världsmästare i sifferminne.
Om vi relaterar kodens siffror till något konkret är det inte längre bara en sifferkombination utan också något som ger vår hjärna ett mönster. Det är säkert ingen slump att slaget vid Hastings – 1066 – sägs vara en av de mest använda portkoderna, även om de flesta värdar väljer portkoderna slumpvis, utan att lägga vikt vid någon särskild betydelse.
– Problemet med siffror är att de är ganska tråkiga. Därför måste man göra om dem till något intressant och meningsfullt, säger Jonas som själv associerar siffrorna till bilder.

Trenden pekar på att allt fler portkoder försvinner och ersätts av andra alternativ.
– Men det går sakta och jag tror att vi kommer att få leva med portkoder många år till, säger Mikael Källqvist, vice vd och förvaltningschef på Svenska Bostäder.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Den digitala tekniken har underlättat för dem som har dåligt sifferminne. Många sparar portkoder i mobiltelefonerna och det finns också ett antal appar, till exempel Geo Code Locker och Portkod, som med hjälp av gps-teknik påminner dig om koden när du närmar dig den aktuella platsen. Jonas von Essen tycker ändå att fler borde våga lita på sitt minne.
– Det finns också en risk att du får lite sämre minne om du inte tränar det. Du måste ge dig själv chansen att komma ihåg, säger han. 

Annons

Tips 

Träna ditt minne. På www.jonasvonessen.se/superminne finns video-
lektioner som lär ut de viktigaste minnesteknikerna. Video nummer 4 handlar om sifferminne.

Annons
Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma
Läs också Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.