Annons

Lort-Sverige – så blir det renare där du bor

Tips & Råd Tomburkar, glasspapper och gamla blöjor. Skräpet breder ut sig i landets bostadsområden, visar Hem & Hyras undersökning. Vi berättar hur du får ett renare område där du bor.​
Foto: Istockphoto
Bostad

​Svenska folket slänger mer sopor än någonsin tidigare. Det som tidigare var att likna vid en papperstuss har i dag växt till ett regelrätt sopberg.
På 1940-talet slängde vi 20 kilo sopor per person och år. I dag har siffran ökat till 500 kilo, ett halvt ton om året. Och det märks ute i bostadsområdena. För även om det finns gott om soptunnor så är det inte tillräckligt.

Var fjärde hyresgäst i landets miljonprogramsområden tycker att det är skräpigt där de bor, visar Hem & Hyras undersökning som gjorts av företaget Skop bland 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen.
Värst är det i storstäderna och äldre personer tycker att det är skräpigare än yngre.
Hem & Hyra har talat med människor som jobbar ute i bostadsområden över hela Sverige. Det är förtroendevalda och anställda inom Hyresgästföreningen. Alla är de överens: det har blivit värre.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det handlar om glasspapper, vinflaskor och blöjor. Men även om boende som helt enkelt slänger sina sopor från balkongen, utan en tanke på omgivningen.
Anna Östberg arbetar med miljöfrågor på Hyresgästföreningen. Hon menar att det är fastighetsägarens ansvar att se till så att det finns fungerande soprum och papperskorgar i bostadsområdet.
Men även de boende kan hjälpa till genom att tillsammans med den lokala Hyresgästföreningen informera grannarna om nedskräpningens konsekvenser, enligt Anna Östberg.

I Boxholm tog nyligen det kommunala bostadsbolaget till en drastisk åtgärd.
– Än så länge har ingen blivit uppsagd på grund av nedskräpning, säger Inger Gustavsson, fastighetsansvarig vid Boxholmshus.
Men nu blir det ändring. Den som skräpar ned i fortsättningen hotas med vräkning.

Annons
Fakta: Så får du ett rent område


Börja med dig själv och var ett bra föredöme för barnen. Släng aldrig skräp på marken!
Berätta för vänner och familj om nedskräpningens konsekvenser och tipsa omgivningen om hur man kan förhindra nedskräpning.
Skriv en insändare eller skicka in en debattartikel till lokala medier. Fotografera nedskräpade platser och skicka med.
Ställ ut askkoppar på hyreshusets innergård så att rökarna ser var fimpen ska läggas.
Kontakta kommunen och bostadsbolaget och tipsa dem om nedskräpade platser där det kan behövas extra papperskorgar.
”Ursäkta, du tappade något!” Våga säga ifrån och gör det klart för nedskräparna att det inte är okej. Att skräpa ned är dessutom brottsligt.
Ta saken i egna händer. Med ett par handskar och en sopsäck kan du åstadkomma storverk. Och vem vet, kanske får du med dig några av grannarna i städivern.
Sätt upp lappar i trappuppgångarna där du vänligt förklarar att du tycker att det är trist med allt skräp som finns i området.
Ensam är inte stark. Ta kontakt med den lokala hyresgästföreningen för att få hjälp med städningen i området. Finns det ingen lokal förening? Starta en själv!

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.