HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rökning – här slipper du den

Tips & Råd ​Det borde vara förbjudet att röka i lägenheten, tycker majoriteten av hyresgästerna i vår undersökning. Särskilt yngre och studenter är för ett förbud. Alltfler bostadsbolag hakar på trenden och erbjuder rökfritt boende.
Foto: Linda Alfons
Eva Höglund lider av grannens rökning, men lagligt är det inte mycket att göra åt saken.

​Skräckhistorierna är många. Smutsgula tapeter, brännmärken i parketten och en unken doft som vägrar försvinna oavsett hur mycket ättika du ställer ut i lägenheten.
Nej, att flytta in i en lägenhet efter en rökare är allt annat än kul. Och nu har landets hyresgäster tröttnat.

En majoritet av de boende vill förbjuda rökning i hyreslägenheter, visar Hem & Hyras undersökning som genomförts av företaget Skop.

Läs ocksåInför döden: Det här ska hyresgäster tänka på

Bland yngre och studenter är det så många som två tredjedelar av de tillfrågade som tycker att det får vara slutbolmat i svenska hyreshus.
– Jag är inte förvånad. Väldigt många som inte röker är negativt inställda till rökare och vill begränsa antalet platser där rökning ska vara tillåtet. Rökförbudet på krogen har spelat en stor roll, säger Fredrik Söderhielm ordförande för A Non Smoking Generation.

Elva procent av männen och fjorton procent av kvinnorna i Sverige röker varje dag, en siffra som sjunkit stadigt de senaste åren, enligt Socialstyrelsen.
Och i framtiden kanske den krympande andelen rökare måste gå ut för att njuta av sin last. För på balkongen är det fortfarande fritt fram att röka, tycker tre fjärdedelar av hyresgästerna.

Martin Berg är hyresråd vid hyresnämnden i Västerås. Han förklarar att det i dagsläget inte finns någon möjlighet att förbjuda rökning i lägenheter.
Det är trots allt lagligt att röka i Sverige och att förbjuda det i bostaden vore inte skäligt mot hyresgästen, säger han.
– Jag tror inte heller att det blir förbjudet i framtiden. Då måste man förbjuda rökning i hela samhället och det är inte realistiskt, säger Martin Berg.

Läs ocksåSå skapar du ett extra rum i hyresrätten

Så här säger lagen:

  • Det finns bestämmelser i hyreslagen om att man som hyresgäst inte får utsätta andra för ”störningar som i sån grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras boendemiljö så att det skäligen inte bör tålas”.
  • Men det finns inga direkta förbud i hyreslagen mot rökning – vare sig inomhus eller ute på balkongen. Det hela hänger på hur man bedömer hur störande rökningen är för grannarna.
  • Kommunens miljökontor kan göra en bedömning av om rökningen kan betraktas som en ”olägenhet för människors hälsa”. Om kommunen bedömer att det är fråga om en olägenhet kan kommunen tvinga hyresvärden att vidta åtgärder.
    Källa: Susanna Skogsberg, Hyresgästföreningen

 

Hyresgästföreningen om rökning

Fakta: Här kan du bo rökfritt:

Karlskronahem
Östersundsbostäder
Arbetarebostadsfonden, Bromma
Örebrobostäder, Örebro
AB Bostaden, Umeå
Växjöhem, Växjö
Uppsalahem, Uppsala
Säterbostäder, Säter
Väsbyhem, Upplandsväsby
KBAB, Karlstad
Stubo, Sundsvall
Hedemorabostäder, Hedemora
Familjebostäder, Stockholm

Källa: Astma- och allergi-föreningen

Läs också 7 tips när du anlitar hantverkare som hyresgäst Så lätt fixar du stoppet i avloppet Så lurar du tjuven på dina värdesaker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.