Annons

Rökning – så slipper du rök hemma

Tips & Råd Förbjud rökning i hyreslägenheter, tycker en majoritet av hyresgästerna i Hem & Hyras undersökning. Här är bolagen du kan flytta till om du vill bo rökfritt.​
Skräckhistorierna är många. Smutsgula tapeter, brännmärken i parketten och en unken doft som vägrar försvinna oavsett hur mycket ättika du ställer ut i lägenheten.
Nej, att flytta in i en lägenhet efter en rökare är allt annat än kul. Och nu har landets hyresgäster tröttnat.
En majoritet av de boende vill förbjuda rökning i hyreslägenheter, visar Hem & Hyras undersökning som genomförts av företaget Skop bland 1 000 hyresgäster.
Bland yngre och studenter är det så många som två tredjedelar av de tillfrågade som tycker att det får vara slutbolmat i svenska hyreshus.
– Jag är inte förvånad. Väldigt många som inte röker är negativt inställda till rökare och vill begränsa antalet platser där rökning ska vara tillåtet. Rökförbudet på krogen har spelat en stor roll, säger Fredrik Söderhielm, ordförande för A non smoking generation.
Elva procent av männen och fjorton procent av kvinnorna i Sverige röker varje dag, en siffra som sjunkit stadigt de senaste åren, enligt Socialstyrelsen.
Och i framtiden kanske den krympande andelen rökare måste gå ut för att njuta av sin last. För på balkongen är det fortfarande fritt fram att röka, tycker tre fjärdedelar av hyresgästerna.
Martin Berg är hyresråd vid hyresnämnden i Västerås. Han förklarar att det i dagsläget inte finns någon möjlighet att förbjuda rökning i lägenheter.
Det är trots allt lagligt att röka i Sverige och att förbjuda det i bostaden vore inte skäligt mot hyresgästen, säger han.
– Jag tror inte heller att det blir förbjudet i framtiden. Då måste man förbjuda rökning i hela samhället och det är inte realistiskt, säger Martin Berg.
 
 
 

Annons
Annons
Fakta: Så säger lagen

Det finns bestämmelser i hyreslagen om att man som hyresgäst inte får utsätta andra för ”störningar som i sån grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras boendemiljö så att det skäligen inte bör tålas”. Men det finns inga direkta förbud i hyreslagen mot rökning – vare sig inomhus eller ute på balkongen. Det hela hänger på hur man bedömer hur störande rökningen är för grannarna. Kommunens miljökontor kan göra en bedömning av om rökningen kan betraktas som en ”olägenhet för människors hälsa”. Om kommunen bedömer att det är fråga om en olägenhet kan kommunen tvinga hyresvärden att vidta åtgärder.

Källa: Susanna Skogsberg, Hyresgästföreningen

Bostadsbolagen som har rökfritt

Flera kommunala bostadsbolag hakar på trenden och erbjuder hyresgästerna rökfria lägenheter. Hem & Hyra har hela listan:

Karlskronahem, KarlskronaÖstersundsbostäder, ÖstersundArbetarbostadsfonden, BrommaÖrebrobostäder, ÖrebroAB Bostaden, UmeåVäxjöhem, VäxjöUppsalahem, UppsalaSäterbostäder, SäterVäsbyhem, Upplands VäsbyKBAB, KarlstadStubo, SundsvallHedemorabostäder, HedemoraFamiljebostäder, StockholmKälla: Astma- och allergiföreningen

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.