Annons

Sänggavlar – 9 tips

Tips & Råd Fettfläckar på sovrumstapeten kan leda till att du måste betala för omtapetsering vid flytt. En sänggavel är bästa skyddet. Köp en färdig eller gör din egen.
, , , Sänggavel 100 cm bred, passar till en 90-säng. Av klädd plywood. Kombineras med överdrag. Ställs vid huvudändan. 799 kronor, Ellos., Malm har utdragbar förvaring som döljer sig i gaveln av björkfanér. Bäst bakom hel gavel. Finns i flera bredder. 177 cm bredd passar en 160-säng. 1 695 kronor, Ikea., , , , Den lyxiga gaveln "Sir Elton Forest" av teakfanér gör hyreslyan till en kunglig kammare. Monteras direkt på väggen. Bredd 160/180 cm. 13 800 kronor, Myrica Design/www.shopmania.se.

Det är inte bara snyggt, det är smart också. Att skaffa en gavel vid huvudändan på sängen kan bespara dig både pengar och problem. Om huvudet ligger direkt upp mot sovrumsväggen är risken stor att du sliter på ytskiktet och kanske också sätter avtryck i form av fettfläckar som inte går att ta bort. Har du otur bedöms det som onormalt slitage på lägenheten den dag du flyttar ut och du får betala för ommålning eller tapetsering.

Det är enkelt att skaffa sig en huvudgavel. Antingen köper du en eller så gör du en själv. Med gamla tyger och vadderade täcken sätter du snabbt och lätt en personlig prägel på sänggaveln. Följ vår instruktion här nedan eller låt dig inspireras av färdiga gavlar i bildspelet längst upp.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Annons
Fakta: Gör din egen sänggavel

Det här behöver du:Spån- eller MDF-skiva. (Alternativt fyndar du en gammal gavel på nätet och klär om den) Vadderat täcke, tumstock, häftpistol, sax.

Så här gör du:1. Mät från golvet och upp så högt på väggen som du vill att huvudgaveln ska vara. Köp en spån- eller MDF-skiva. Be affären såga till rätta måtten. 2. Lägg täcket som du ska klä in skivan med på golvet. Lägg skivan ovanpå så att täcket når ut med marginal hela vägen runt om. Vik upp och testa så att täcket går att vika runt kanten och upp på baksidan. Det ska finnas häftmån.3. Häfta fast ena sidan först. Spänn sedan tyget något när du häftar fast resten. Se upp så att tyget inte drar snett om du spänner för hårt.4. Ställ gaveln vid huvudgaveln.

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Så pimpar du balkongen för våren och sommaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.