Annons

Tjäna extra – hyr ut rum

Tips & Råd Har du ett rum över kan en inneboende ge hjälp till hyran och kanske gott sällskap. Men vad ska man tänka på? Ramón Medina och hyresgästjuristen ger råd.
Foto: Niklas Maupoix
Kompis eller kaos. Ramón Medina har både goda och dåliga erfarenheter av tidigare inneboende. Nu är han noga med vem han hyr ut rum till.

Ramón Medina hör till dem som behöver hjälp med hyran för sin stora trea på Hisingen i Göteborg. Hans råd till dig som vill hyra ut är att skriva en personlig annons på någon internetsajt, berätta om dig själv och be om utförliga svar.

Då ökar chansen att man trivs ihop i lägenheten.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag fick över 50 svar, flera verkade riktigt bra så jag kunde välja och vraka. Men det är viktigt att de som flyttar in inte ser mig som den som bestämmer. Vi ska bo här tillsammans och det är även deras hem.

Annons

Ett annat råd är att gå igenom alla detaljer direkt. Hur bokas tvättstugan, till exempel, och hur ska städningen organiseras?

– Jag är lite besatt av renlighet och organisation, men alla är ju inte sådana. Man måste ha respekt för varandras olikheter och hitta en balans, säger Ramón Medina.

Annons
Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg har fler goda råd. Här kommer hennes checklista:

  • Även om det står annat i hyresavtalet får du ha inneboende – så länge du själv faktiskt också bor i lägenheten. Om du inte själv bor där räknas det som andrahandsuthyrning, vilket kräver tillstånd från hyresvärden.
  • Begär skälig hyra. Halva hyran för halva lägenheten, till exempel. El, bredband, tv-avgift med mera kan ni dela på. För möbler kan du lägga på 10 till 15 procent extra.
  • Kolla upp personen. Be om referenser och ett utdrag från Upplysningscentralen om eventuella betalningsanmärkningar. Ifall du är osäker på personens betalningsförmåga och själv helt beroende av inkomsten kan det vara idé att begära deposition på en månadshyra. 
  • Skriv hyresavtal, så detaljerat som möjligt. Gör det även om ni är kompisar. Det blir ett bra tillfälle att diskutera vad som ska gälla mellan er.
  • Skriv avtalet på löpande tid. Då kan du säga upp din inneboende med tre månaders varsel om ni inte trivs ihop. Ett tidsbestämt avtal kan du inte säga upp förrän till det datum som ni har avtalat. Länkar till bra avtalsmallar finns i spalten till höger.
  • Tänk på att du har ansvaret för lägenheten. Hos vissa försäkringsbolag kan en inneboende vara medförsäkrad på hemförsäkringen. Hos andra inte – då bör ni ha varsin försäkring.
  • Säg upp i tid. Även om ni har skrivit att en månads uppsägningstid gäller har din hyresgäst nästan alltid rätt till tre månader. Vägrar han/hon flytta ut? Kontakta kronofogden.

Läs också Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.