HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Välj rätt belysning när glödlamporna tas bort

Tips & Råd ​Den 1 september börjar den vanliga 60-watts glödlampan försvinna från affärerna. Vad ska man då välja att lysa upp sin lägenhet med? Läs Hem & Hyras lampguide.

Glödlampan är billig, snabb och ger bra ljus, men den drar mycket el. Nu ska de försvinna från hela EU. Efter den 1 september får inga fler 60-watts glödlampor levereras till butikerna.

Annons
 
Magnus Frantzell, vd på Belysningsbranchen, tror att vi som privatpersoner måste ändra beteende när vi köper lampor framöver.
– Tidigare har vi bara plockat på oss glödlampor i mataffären. Nu måste vi tänka efter mer. Eftersom alternativen till glödlampor är så olika sinsemellan så blir det viktigare att  köpa lampor som man trivs med. Du vill ju inte komma hem med en lampa som kanske ska hålla i 15 år och upptäcka att den inte lyser som du vill.
 
Men hur ska man välja? Vad som är viktigt skiljer sig åt från person till person – och från olika platser i hemmet. Utgå därför från dina behov när du väljer lampa framöver.
 
Jag vill spara energi!
Lågenergilampan är mest enegisnål. Du sparar cirka 75 procent av elen, jämfört med glödlampan.
Led-lampor kan också vara mycket energisnåla, men det finns ingen gemensam standard, vilket gör det svårt att veta vilken kvalitet man får. De är dessutom dyra.
 
Jag vill kunna dimra lamporna!
Halogenlampor går att dimra till en viss gräns, sedan blir de helt svarta.
En del lågenergilampor går att dimra, men dessa brukar vara betydligt dyrare än vanliga lågenergilampor som inte går att dimra.
 
Det tar så lång tid innan lågenergilampan lyser för fullt!
Lågenergilampor ska ge 60 procent ljusstyrka inom högst två sekunder. Men sedan kan det vara väldigt olika hur lång tid det tar innan den lyser med full styrka. Vissa tar flera minuter på sig. Kolla energimyndighetens test, läs på förpackningen och klaga om den utlovade tiden inte stämmer.
Halogenlampor lyser för fullt direkt.
 
Jag vill belasta miljön så lite som möjligt!Lågenergilampor innehåller små mängder kvicksilver, vilket är farligt om det kommer ut i naturen. Lämnar du den använda lampan till återvinning är det ingen extra belastning på miljön. Från den 1 september ska det stå på förpackningen hur mycket kvicksilver lampan innehåller, så du kan välja den bästa.
Trots kvicksilveranvändningen rekommenderar Svenska naturskyddsföreningen lågenergi- eller led-lampor eftersom de sparar klart mer energi än halogenlamporna.
 
Jag vill ha varmt ljus!
Halogenlampor ger ett naturligt ljus.
Lågenergilampor kan ge kallare ljus, men det varierar.
Ljustemperaturen mäts i kelvin, K och ska vara angiven på förpackningen. Vill du ha varmt ljus så leta efter en lampa med cirka 2600 K. Till läslampan kan det vara bättre med 4000 K, det är ett kallare ljus som ger bättre kontraster mellan bokstäverna och de vita sidorna. 
 
Enligt Belysningsbranchen är det lågenergilampor som säljs absolut mest nu. Led-lampor spås en lysande framtid, men är ännu inte tillräckligt bra eller billiga vid högre effekter.
Men halogenlampor som ser ut som vanliga glödlampor kan vara ett bra alternativ för många privatpersoner, säger Kalle Hashmi, belysningsexpert på Energimyndigheten.
– Nätspänningshalogen tänds med en gång, den är billig och ger en bra ljuskvalitet. Den sparar mindre energi än lågenergilampan, men den drar ändå 25-30 procent mindre än glödlampan.

Annons
Fakta: Vilken styrka behövs?

​ 

Att mäta lampstyrka i watt är förlegat – det beskriver bara hur mycket energi glödlampan drar.
I stället börjar man ange hur mycket ljus lampan ger. Ljusflödet mäts i lumen.
Ljusflödet från en 60-watts glödlampa motsvarar en lågenergilampa med 741 lumen eller en halogenlampa med 702 lumen.

Läs också Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem Fixa rätt ljus hemma – för att avlasta ögonen och må bättre Så här hittar du en säng som passar dig – för bästa sömnen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.