Annons

Tung vd-grupp vill ändra hyressystemet

Nyheter Hur kan hyressättningen utvecklas? Den frågan ska en arbetsgrupp på nio bostadsdirektörer samt en expert på Sabo försöka hitta svar på.
Gruppen har bland annat bestått av av Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Lulebo, Stefan Sandberg, vd Uppsalahem, Pelle Björklund, vd Svenska bostäder, Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen och Erik Johansson, expert på Sabo.

Det kollektiva förhandlingssystemet behöver förbättras, anser Sabo. Såväl de årliga hyresförhandlingarna som hyressättningen i samband med nyproduktion och renovering kan enligt branschföreningen vässas ytterligare.

Därför tillsätts nu en arbetsgrupp med uppdrag att föreslå alternativ till dagens modell. Totalt nio vd:ar från olika allmännyttiga bostadsbolag har tillsammans med en hyresexpert på Sabo fått ett öppet mandat i arbetet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anders Nordstrand, vd på Sabo, menar att samtliga parter vinner på att hyressättningen ändras.

– Väl fungerande hyresförhandlingar gynnar både fastighetsägare, hyresgäster och den svenska bostadsmarknaden som helhet. De förbättringar av hyressättningen som genomförts det senaste året är bra, men det finns fortfarande problem som behöver lösas.

Annons

Några konkreta förslag på ändringar existerar inte i nuläget. Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef Martin Lindvall är likväl positiv till initiativet, som visar på att man menar allvar.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

– Den erfarenhet och kompetens som finns representerad i gruppen inger naturligtvis förhoppningar om att arbetet ska leda till mer än symboliska justeringar med begränsad betydelse för hyresbostadsmarknadens framtid, säger han.

I slutet av 2017 planerar vd-gruppen att redovisa sina förslag.

Annons

 

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Fakta: Arbetsgruppen består av:
  • Erik Johansson, hyresexpert på SABO
  • Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder
  • Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen
  • Stefan Sandberg, vd Uppsalahem
  • Henrik Loveby, vd Göingehem
  • Magnus Pekkari, vd Pajalabostäder
  • Jonas Hansson, vd Helsingborgshem
  • Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Lulebo
  • Helene Olausson, vd Årehus
  • Maria Sandström, vd Pitebo
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.