Annons

Grannen driver kennel i sin lägenhet – vad säger reglerna?

En granne bedriver privat kennelklubb för hundar i sin lägenhet. De har minst sex hundar som orsakar störningar i form av mycket skällande och konstant spring ut och in via sin dörr. Och sen upp och ner med hissen när hundarna skall rastas.

Dessutom använder de lilla skogsdungen bredvid hyreshuset som hundrastgård där de låter hundarna utföra sina behov utan att någon plockar upp efter dem. Jag tänker på barnen i huset som kanske leker där och råkar trampa på skithögarna.

Är det tillåtet att bedriva en sådan verksamhet i hyreslägenhet? Hur många hundar får hyresgäster egentligen ha i sin lägenhet?

Undrar: Frustrerad hyresgäst

Man får bedriva viss näringsverksamhet i sin bostadslägenhet så länge den huvudsakliga användningen är bostad.

Bedriver man någon verksamhet i lägenheten är det viktigt att inte störa sina grannar eller omgivningen. Hundar som skäller oavbrutet mm kan vara en sådan störning som inte grannarna ska behöva tåla.

När det gäller antal hundar finns det ingen absolut gräns. Det som avgör är om man har ordning på hundarna och att lägenheten inte skadas. Om störningarna är omfattande eller om lägenheten vanvårdas på grund av hundarna kan hyresgästen bli uppsagd och tvingas flytta, men då ska det vara fråga om ganska allvarliga störningar och omfattande brister med att hålla ordning.

Den som ägnar sig åt uppfödning ska förstås också följa djurskyddslagen, djurskyddsförordningen och Jordbruksverkets föreskrifter om skötsel och tillsyn av hundar.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.