Annons

Hur lång tid tar det för tillfälligt kontrakt att bli förstahandskontrakt?

Jag har ett korttidskontrakt med min hyresvärd till en tvåa i Malmö. Premissen för korttidskontraktet var att en stamrenovering av lägenheten skulle ske så småningom.

Nu har jag bott här sedan juni 2018, utan att någon renovering skett, och undrar om jag kan kräva att få ett förstahandskontrakt?

Vad säger reglerna: Hur länge ska man behöva vänta?

Undrar: Undrande

Du har redan ett förstahandskontrakt med en bestämd kort hyrestid. Jag antar att det i hyresavtalet står att hyresavtalet förlängs med tre månader vid varje tillfälle hyrestiden löper ut.

Det du troligen refererar till är att du antagligen har undertecknat ett särskilt avtal som innebär att du avtalat bort ditt besittningsskydd, förutsatt att en viss situation föreligger – en stamrenovering.

Sådana avståendeavtal ska godkännas av hyresnämnden och de är vanligen tidsbegränsade till längst 4 år. I vissa fall kan en längre tid gälla men då ska det motiveras särskilt.

Då fyra år har passerat sedan du skrev under avtalet så har du antagligen numera besittningsskydd och avtalet om att du avstått från besittningsskyddet gäller i så fall inte längre. Men kolla för säkerhets skull för hur lång tid hyresnämnden godkänt avståendeavtalet.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.