Annons

Lägre hyra vid renovering?

Min värd har planer på att renovera alla badrum i huset jag bor i. Det har varit en vattenläcka i huset vilket medfört både vattenskador och mögel i badrummet. Nu har man påbörjat en upphandling om att renovera. Tanken är att man kan bo kvar under tiden då man planerar att ha dusch och toalettvagnar på innegården. Man kan ju hoppas på att det blir under sommarhalvåret i så fall. Inte så kul att behöva gå på toa mitt i natten på innegården. De kan inte i dagsläget säga hur lång tid det tar. Min fråga är om det finns något som reglerar hyran vid ett sånt tillfälle? Alltså nedsättning. Förutom att det är omöjligt att använda badrummet under tiden, blir det ju en massa ljudstörningar.

Undrar: Undrande

Ofta finns det en klausul i hyresavtalet som anger att hyresgästen inte har rätt till hyresnedsättning när hyresvärden utför underhåll. Men ersättning kan ändå utgå om det är ett omfattande arbete som ska göras, t ex vid en stamrenovering när kök och badrum byts ut och en rad andra underhållsåtgärder görs i huset. Om reparationerna görs på grund av en akut skada kan också ersättning utgå, men i ditt fall bedömer jag att det antagligen är fråga om ett vanligt underhåll.
Det hindrar ju inte att man ändå kan ta upp frågan om ersättning med hyresvärden – frivilliga överenskommelser kan ju alltid träffas.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.