HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Min syster är förtvivlad

När min syster kom hem efter att ha legat på sjukhus hade värden varit inne och stängt av hennes kamin. I somras gick han in och tog hennes trädgårdsmöbler. Har värden rätt att gå in när hon inte är hemma? Han har också höjt hyran med 500 kronor för att nya avlopp dras i området. Det ska väl inte min syster betala? Hon är förtvivlad.

Undrar: Anne-Marie, Malmö

Nej, värden får inte gå in utan tillstånd! Din syster kan göra en polisanmälan. Hyran kan inte höjas på grund av att man bytt ut avloppsrör, men det kan finnas andra skäl för hyreshöjning. Då ska dock värden först förhandla hyran kollektivt, vanligen med Hyresgästföreningen. Finns inget avtal om förhandlingsordning ska värden meddela hyresgästen att han eller hon vill höja hyran. Accepterar inte hyresgästen den nya hyran ska hyresgästen fortsätta att betala den gamla. Värden kan då vända sig till hyresnämnden som kan avgöra om den begärda hyran är skälig eller ej.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.