Annons

Trapphuset förfaller – kan vi få hyresreducering?

Foto: Anne-Li Karlsson

Jag bor i ett bostadsområde som består av 15 huskroppar. För cirka tre år sedan renoverades hälften av husens trapphus.

Sedan blev vi lovade att de resterande husen skulle renoveras ”efter nyår, då det blev ett nytt budgetår”.

Det blev nytt år och nytt budgetår – och ny ägare. Den nya ägaren sa att det skulle fortsätta renovera men inget hände. Nu byts det ägare igen och vi vet inget om någon renovering.

Min fråga är följande: har vi som bor i ”de orenoverade” husen rätt till någon form av hyresnedsättning då vi anser att vi inte har samma standard som de som bor i husen där det har renoverats?

Kan tillägga att de trapphus som inte är renoverade är under all kritik. Det har inte renoverats sedan husen byggdes i början av 1990.

Undrar: Undrande hyresgäst

När hyran fastställs i kollektiva förhandlingar tittar man på en rad olika faktorer. En av faktorerna är de enskilda lägenheternas skick men också skicket på gemensamma utrymmen som till exempel trapphus.

Att skicket varierar över tid är naturligt, men skicket ska förstås hålla en viss lägsta nivå. Det är också naturligt att allt underhåll sker fortlöpande, men i ert fall verkar ju trapphusrenoveringarna avstannat helt.

För att kunna avgöra om hyran kan påverkas måste en bedömning av skicket på trapphusen göras. Det ska vara mycket tydliga skillnader som påverkar värdet av att bo i bostaden för att hyran ska påverkas.

Om man kommer fram till att det är rimligt att hyran ska spegla skillnaden av trapphusens skick, så rör det sig om relativt blygsamma belopp. En annan sak är om underhållet rent generellt är eftersatt.

Jag tycker att du ska vända dig till den på Hyresgästföreningen som hyresförhandlar hyran för lägenheterna där du bor och resonera om saken.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.