Annons

Vi måste rensa balkongerna – är värdens krav rimligt?

Vädringsbalkong ger guldkant på tillvaron
Foto: Pixabay
Obs, en helt annan balkong.

Jag bor i ett hyreshus med stora vädringsbalkonger mellan våningarna.

Då vi inte har några egna balkonger och våra lägenheter blir stekheta på sommaren har balkongerna varit underbara. En granne har inrett med fina blommor och jag har satt en mysig soffa på den närmast min lägenhet. Det har aldrig varit skräpigt utan fint möblerat.

I höstas fick vi ett brev från värden om att alla vädringsbalkonger ska tömmas. Värden hänvisar till säkerhetsrisken.

Blommor, stolar, ja allt skulle bort. Kan vi på något sätt ändra värdens beslut?

Undrar: Sara

Även om det inte framgår av hyresavtalet att hyresgästen kan nyttja gemensamma utrymmen, så kan man ha en sådan rätt. Det gäller till exempel när det framgår av ordningsregler eller liknande, men också om hyresvärden känner till att utrymmet nyttjas utan att reagera.

I ert fall har ni använt balkongen för rekreation och om hyresvärden tillåtit en sådan användning under en längre tid kan hyresvärden inte förbjuda att använda den, utan att först begära ändring av hyresvillkoren.

Men här gäller det ju om ni ska ha rätt att ställa ut blommor och ha en sittplats på balkongen. I princip har hyresgäster inte rätt att placera ut något alls i gemensamma utrymmen, utom det som utrymmet är avsett för, till exempel cyklar i ett gemensamt cykelförråd.

I det här fallet har ni haft blommor och en soffa på balkongen under flera somrar, vad jag förstår. Jag förutsätter också att det är ordning och reda på balkongen, att hyresvärden inte kan klaga på att det är för stökigt eller smutsigt.

Nu anger hyresvärden säkerhetsrisker. Jag tycker ni ska fråga vilka säkerhetsrisker det är frågan om. Om hyresvärden inte kan ange rimliga svar, tycker jag ni ska ta upp frågan att få använda balkongen på samma sätt som tidigare.

Även om jag bedömer att ni inte kan kräva det, så kan jag inte se varför hyresvärden skulle ha något emot det, så länge balkongen ser prydlig ut och är öppen för alla i huset.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.